`Geloven' centraal op IDFA

Tijdens de vijftiende editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) dingen 21 lange documentaires mee naar de Joris Ivens Award. Er zitten twee Nederlandse films in de competitie: Dans, Grozny, Dans van Jos de Putter, een film over een Tsjetsjeense kinderdansgroep en Starkiss, Circusmeisjes in India van Chris Relleke en Jascha de Wilde. Ook voor de Zilveren Wolf, de competitie voor korte documentaires, is een Nederlandse film genomineerd, Tegen mijn wil van Ayfer Ergün. IDFA, dat op 21 november begint, besteedt dit jaar in het programma What do you believe in? speciaal aandacht aan `geloven in de ruimste zin van het woord'. Deze documentaires gaan over mensen met extreme geloofsovertuigingen, maar ook over de media en hoe die beïnvloeden wat mensen geloven.

Andere speciale programma's zijn gewijd aan ruimtevaart en Michael Moore. Een nieuwe prijs op het festival is de Amnesty International Doen Award, voor de beste festivalfilm over mensenrechten. In de jury voor deze prijs zitten onder meer de documentairemaker Niek Koppen en actrice Vanessa Redgrave.