GALERIESELECTIE

MAARTEN JANSSEN

De schilderijen van Maarten Janssen komen op een wel heel ongebruikelijke manier tot stand. Hij stelt zijn composities al dobbelend samen, door dobbelstenen in de verf te dopen en over het doek te rollen. Het aantal ogen dat gegooid wordt bepaalt de kleur, de sporen en plaatsen van stilstand van de dobbelsteen vormen de basislijnen van de compositie. Het dobbelproces wordt voortgezet tot alle getallen minimaal één keer aan bod zijn gekomen. Janssen beoogt zo schilderijen te maken die als het ware zichzelf concipiëren. Zelf is hij nog slechts de uitvoerder van zijn kunstwerken.

Schilderijen van Maarten Janssen. Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam. T/m 24 nov, wo t/m za 13-18u.

Hannes Wallrafen

In 2001 reisde fotograaf Hannes Wallrafen twee keer naar Honduras met als doel de resten uit het verleden van het land vast te leggen. Hoewel Honduras geteisterd is door natuurgeweld en talloze conflicten kon hij nauwelijks visueel bewijs van de turbulente geschiedenis vinden. Wallrafen richtte zijn aandacht vervolgens op de inwoners van Honduras en luisterde naar hun verhalen. Naar aanleiding van deze gesprekken heeft de fotograaf sprookjesachtige beelden geënsceneerd die de herinneringen van de bevolking illustreren. Ook liet hij zich voor zijn fantasierijke fotoserie inspireren door het magisch realisme van schrijver Gabriel Garcia Márquez.

Foto's van Hannes Wallrafen. Galerie Fotogram, Korte Prinsengracht 33, Amsterdam. 2 t/m 26 nov, ma t/m do 11-22u, vr en za 11-16u30.

Jan Rothuizen

In het oeuvre van Jan Rothuizen (1968) draait het om de poëzie van het alledaagse. Voor het werk Somewhere over the Rainbow verzamelde hij afbeeldingen - krantenknipsels en foto's uit boeken en tijdschriften waarin hij zichzelf meende te herkennen. Zo ontstond een collectie fragmenten die samen het zelfbeeld van Rothuizen in kaart brachten. Een ander werk bestaat uit een kruiswoordpuzzel die alleen opgelost kan worden als een reeks persoonlijke vragen beantwoord wordt. Maar met subjectieve vragen als `Wie zou u het liefste willen zijn? lijkt dat een onmogelijke opgave.

Nieuw werk van Jan Rothuizen. Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam. T/m 30 nov, di t/m za 13-18u.

Carlos Llatava Gascon

De Spaanse kunstenaar Carlos Llatava Gascon (1964) groeide op in Valencia, waar de bevolking haar festiviteiten vaak viert met vuurwerk. Enkele van zijn familieleden, werkzaam als vuurwerkmaker, brachten hem al op jonge leeftijd de kneepjes van het vak bij. Tegenwoordig houdt Gascon als kunstenaar performances waarbij vuurwerk vaak de hoofdrol speelt. Gebruiksvoorwerpen worden ondergedompeld in een kleivat en tot ontploffing gebracht. Ook zijn eigen lichaam wordt niet gespaard. De videoregistraties van de eenmalige acties worden nu vertoond in de Groningse galerie Sign.

Installatie Art & Artillery van Carlos Llatava Gascon. Galerie Sign, Winschoterkade 10, Groningen. T/m 23 nov, di, wo en vr 12-18u, do 14-18u, za 12-17u.

Martine Stig

Bij de foto's van Martine Stig (1972) draait het om de momenten die aan de opnames vooraf gingen.

Zo maakte ze in 1998 onder de titel After een serie dubbelportretten van jonge mensen die net seks hadden gehad.

Aan de foto's, door de geportretteerden zelf gemaakt met een zelfontspanner, is op het eerste gezicht niets vreemd te ontdekken. Alleen de lome blikken en de verwarde haardossen verraden wat er zojuist is gebeurd. Ook Stigs nieuwste serie Bloos bestaat uit klassiek ogende, frontaal gefotografeerde portretten. Maar omdat alle modellen hevig blozen vraag je je af wat zich buiten de foto's heeft afgespeeld.

Foto's van Martine Stig. Motive Gallery, Burgwal 2, Haarlem. 2 t/m 24 nov, do t/m za 13-17u.

En verder

Foto's van Anton Corbijn t/m 23 nov in de Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam; tekeningen van Janpeter Muilwijk t/m 7 dec in Galerie Jacoba Wijk, Akerhof 18, Groningen; schilderijen van Martijn Beukers t/m 30 nov in Galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.