Eindhovens popcentrum mag bouwen

Het college van B en W van Eindhoven heeft vanochtend zijn bezuinigingsplan voor de nieuwbouw van popcentrum De Effenaar ingetrokken. Dat deelde wethouder M. Mittendorf (CDA) de gemeenteraad mee.

B en W maakten ruim twee weken geleden tot veler verrassing bekend dat op de kosten van de nieuwbouw (12,6 miljoen euro) 4,6 miljoen moest worden bezuinigd. In mei 2001 had de gemeenteraad na tien jaar gekrakeel eindelijk `groen licht' gegeven voor een nieuw poppodium van 12,6 miljoen, dat de oude vervallen Effenaar aan de Dommel bij het station moest vervangen.

Volgens fractieleider M. van Dam van de PvdA hebben B en W vanochtend gemeld dat ze nu op andere projecten willen bezuinigen. Het geplande transferium (kosten 2,3 miljoen euro) is van de baan en een technologisch festival (0,7 miljoen) gaat niet door. Bovendien profiteert De Effenaar van een meevaller van een rijksbijdrage aan de gemeente.

De laatste weken hebben de oppositiepartijen in Eindhoven (PvdA, VVD, SP en de Stadspartij) alsmede coalitiepartijen GroenLinks en OuderenAppèl scherpe kritiek geuit op het gemeentelijke bezuinigingsplan voor de nieuwbouw van de Effenaar. Ook directeur M. Appelboom van het popcentrum maakte ernstige bezwaren. Ze zei dat ,,een kleiner, regionaal popcentrum'' zoals B en W voorstaan onhaalbaar was. ,,Het is niet rendabel te maken, omdat de toonaangevende bands niet meer komen.''

Ook de Eindhovense jongeren toonden zich boos over het bezuinigingsplan voor de Effenaar die, zo zeggen velen, ,,het saaie Eindhoven juist landelijke uitstraling geeft''. Gisteravond waren naar schatting 1.500 mensen naar de protestmanifestatie op het Stadhuisplein gekomen, waar vijftien bands en dj's optraden.

De Eindhovense cabaretier Theo Maasen was eveneens van de partij. Hij meldde het publiek dat hij zijn vriendin in De Effenaar had leren kennen. ,,Mijn slogan van deze avond? De Effenaar moet blijven, al was het maar voor de wijven'', riep Maassen.

De nieuwbouw van de Effenaar – thans een bouwval – moet begin volgend jaar beginnen. Het popcentrum komt vlak naast het oude, dat plaats maakt voor een park. De nieuwbouw is ontworpen door architectenbureau MVRDV, dat ook het Nederlands paviljoen bij de Wereldtenstoonstelling van 2000 in Hannover en het nieuwe VPRO-gebouw ontwierp.