Duitsland

Mozart als misdadiger

Een bijzonder sympathieke indruk maakt de jongen niet: pluizig haar, dicht bij elkaar liggende ogen, een dichtgeknepen mond en om zijn schouders een armzalige schapevacht. Maar de kerel die je aankijkt als een misdadiger op een politiefoto, die kerel is een van de grootste genies van de muziekgeschiedenis. Het is Wolfgang Amadeus Mozart. Experts van het Duitse Bundeskriminalamt reconstrueerden aan de hand van visuele documenten en diverse teksten de gezichten van beroemde mensen, en daarbij gebruikten zij volgens eigen zeggen `de nieuwste criminologische technieken die worden toegepast bij personenidentificatie. De curieuze resultaten zijn t/m 28 feb in Schloss Wahn in Keulen te zien. Gefunden: Wahn-Bilder heet de bescheiden expositie, die ook aan Casanova en Shakespeare hun ware gezicht terug wil geven.

Theaterwissenschaftliche Sammlung der Universität Köln, Burgallee 2, Torz/Wahn bij Keulen. Dag beh za en zo 10-16u30; inl 00-492203600920.

Daniel Richter

Hij hangt nu eens de babbelzieke dandy uit en dan weer de compromisloze rebel. De optredens van Daniel Richter irriteren, maar achter die façade verbergt zich een getalenteerde jonge schilder met een bijzonder oeuvre. 25 van zijn doeken uit de afgelopen drie jaar worden t/m 19 jan in Düsseldorf tentoongesteld. Ze zijn geïnspireerd door 19de-eeuwse collega's en dan vooral door de historieschilders. Zo ontdekken we citaten van Delacroix en Géricault, van Hodler en Surikov: stuk voor stuk geïmplanteerd in Richters eigen wereld, en dat is een wereld vol passie en angst.

Grünspan, K21 Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. In het Ständehaus, Ständehausstr. 1, Düsseldorf. Di-vr 10-18u, za,zo 11-18u. Inl 00-492118381600.

En verder

Jazzfeest, met concerten van V. Freeman, G. Lewis en Mats Gustafsson, t/m 2 nov op diverse locaties in Berlijn: www.jazzfest-berlin.de. Picasso-zwischen Atelier und Arena t/m 10 nov in het Graphikmuseum Pablo Picasso, Münster: 0049-2515907201. Surrealismus 1919-1944 t/m 24 nov in de Kunstsammlung am Grabbeplatz, Düsseldorf: 0049-2118381130.