Droomdeal Dexia aan diggelen

De liefde tussen Kempen & Co en Bank Labouchere is voorbij. De Legio Lease-affaire heeft de ruim een jaar oude fusiecombinatie om zeep geholpen. De aanval van de Frans-Belgische eigenaar Dexia op het Damrak is daarmee een kostbare affaire geworden.

Het leek zo'n mooie deal, in mei vorig jaar. Dexia kocht Kempen, Kempen fuseerde met Bank Labouchere en Dexia Bank Nederland was geboren. Voor Kempen betaalde het Frans-Belgische financiële concern 1 miljard euro. Een jaar daarvoor was er 900 miljoen euro neergeteld voor Labouchere.

Kempen & Co was met Van Lanschot de laatste onafhankelijke Nederlandse zakenbank. Dexia Bank Nederland moest een nieuwe grootmacht worden op het Damrak, opgewassen tegen concurrenten als ABN Amro en Rabobank.

De fusie is op een drama uitgelopen. Kempen, zo is gisteren na sluiting van de beurs officieel bekendgemaakt, gaat voortaan weer opereren onder eigen naam, op afstand van moederconcern Dexia, en vooral ver weg van Bank Labouchere. Hoe deze stap jurdisch wordt vormgegeven is nog onbekend.

Joop Krant, de voormalige baas van Kempen & Co, liet vorige maand weten per december op te stappen als bestuursvoorzitter van Dexia Bank Nederland. Krant moet met lede ogen hebben aangezien hoe zijn bedrijf in een jaar tijd zwaar in de problemen is geraakt, voornamelijk door affaires bij Labouchere. Dexia-bestuurder Ieko Sevinga wordt genoemd als de nieuwe topman voor Kempen.

Van oorsprong heeft Kempen & Co – zoals de officiële naam van de bank luidt – een goede naam als zakenbank die onder meer (kleinere) bedrijven naar de beurs bracht (in goede beurstijden), actief is bij uitgiftes van aandelen en obligaties, handelt in effecten voor cliënten en aan vermogensbeheer doet. Overlappingen met Labouchere waren er bijna niet.

Effectenbank Labouchere voor particulieren is vooral bij het grote publiek bekend van beleggingsproducten Alex en Legio Lease. Labouchere had tot aan het moment van de fusie een stormachtige groei doorgemaakt dankzij de beurshausse van de jaren negentig. Door die snelle expansie heeft de bank mogelijk steken laten vallen inzake zijn zorgplichtfunctie (zoals het wijzen op risico's van beleggen) naar zijn cliënten toe.

In de zomer van vorig jaar dienden zich de eerste gedupeerde beleggers aan, die miljoenen zouden hebben verloren door `dubieus' beleggingsadvies van Labouchere. Kempen en Labouchere kregen na hun samengaan bovendien ook nog eens te maken met de snel verslechterende omstandigheden op de effectenmarkten. Dexia Bank Nederland maakte in april bekend bijna een derde van het personeelsbestand van 1.300 mensen te schrappen. Bestuursvoorzitter Krant had toen al stevig het mes gezet in de activiteiten van Labouchere, waarvan inmiddels nog weinig over is.

De nekslag voor de fusie is echter de Legio Lease-affaire geweest. Dit bekende aandelenleaseproduct gaf beleggers de mogelijkheid om met geleend geld te beleggen. Uit een uitzending in maart dit jaar van het Tros-programma Radar bleek dat veel beleggers nooit waren voorgelicht over de risico's van dit product bij een dalende markt: dat zij bijvoorbeeld met schulden zouden kunnen blijven zitten. Het geleende geld moet door de particulier immers worden terugbetaald, ook als de beleggingen niets hebben opgeleverd.

De uitzending veroorzaakte een heuse beleggersopstand. Gedupeerde beleggers, zo'n 30.000, hebben zich verenigd in de Stichting Leaseverlies, die overweegt een miljoenenclaim neer te leggen bij Dexia Bank Nederland. De bank heeft op dit moment de aandelenportefeuille van zijn leaseproducten voor zo'n 4,3 miljard euro in de boeken staan. Het moederbedrijf Dexia meldde bij de presentatie van de halfjaarcijfers al dat de winst lager zou uitvallen, mede als gevolg van een extra voorziening van 32 miljoen euro voor eventuele schade die voortvloeit uit de aandelenlease-activiteiten in Nederland.

De affaires hebben de reputatie van Dexia Bank Nederland een gevoelige klap gegeven en voor onrust onder de medewerkers gezorgd. En zolang de Legio Lease-zaak blijft kleven aan Dexia Bank Nederland, kunnen ook de traditionele Kempen-activiteiten daar onder lijden. Vandaar het voornemen van Kempen om zich los te koppelen.

    • Philip de Wit