Dode bij treinongeval Veenendaal

Bij de aanrijding tussen een trein, een personenauto en een vrachtwagen in de buurt van Veenendaal is vanochtend een persoon om het leven gekomen.

De trein raakte de voertuigen op het moment dat deze elkaar op het spoor passeerden. Het betrof de internationale trein van Amsterdam naar Zwitserland. Hoe het ongeval kon gebeuren, was de Nederlandse Spoorwegen rond het middaguur nog niet duidelijk. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid, was vanochtend ter plaatse en noemde het incident ,,merkwaardig''. Van Vollenhoven zei de afgelopen vijftien jaar nog nooit te hebben meegemaakt dat twee auto's tegelijkertijd op een overgang werden gegrepen door een trein. De raad is een onderzoek naar de oorzaken van het ongeluk gestart.

Het ongeluk vond plaats om 9 uur vanochtend, op overweg De Kade nabij station Veenendaal-De Klomp. De bestuurder van de personenauto is direct overleden. Waarschijnlijk zaten er geen medepassagiers in de auto. De vrachtwagenchauffeur kwam met de schrik vrij. De dieplader van de vrachtauto en de auto kwamen klem onder de locomotief. De locomotief ontspoorde, evenals de twee voorste wielen van het eerste rijtuig. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen is de materiële schade groot.

In de trein zaten 130 reizigers. Een van de reizigers is daarbij licht gewond geraakt aan het been. Alle treinreizigers zijn vrij snel nadat het ongeluk zich voordeed, met bussen naar het station in Arnhem vervoerd. Daar werden zij opgevangen, door onder medewerkers van Slachtofferhulp Nederland. Reizigers die daar geen behoefte aan hadden konden hun reis vervolgen met internationale treinen.

De internationale ICE-treinen reden niet tussen Amsterdam en Arnhem. NS leidde andere internationale treinen om. Stoptreinen tussen Utrecht en Ede-Wageningen, sneltreinen tussen Driebergen-Zeist en Arnhem en intercity's tussen Utrecht en Ede-Wageningen reden niet. De Raad van de Transportveiligheid gaat onderzoeken of de knipperlichten en de halve spoorbomen hebben gewerkt. Naast het spoor vinden werkzaamheden plaats. Ook onderzoekt de raad wie moet betalen als overwegen worden aangepast.

Toezichthouder Railned verwacht dat pas morgen in de loop van de dag weer treinen kunnen rijden op het baanvak bij Veenendaal. De trein moet eerst in de rails worden gezet en worden weggetakeld. Daarna moet eerst de bovenleiding worden hersteld. Het is Railned niet duidelijk of het ongeval in verband staat met reparaties aan het baanvak.