Dexia verkoopt Alex en schrapt banen bij zakenbank Kempen

Dexia Bank Nederland gaat internetbeursmakelaar Alex verkopen en nog meer banen schrappen dan eerder was aangekondigd. Dexia Nederland, ontstaan uit een fusie van de effectenbanken Labouchere en Kempen, draait de fusie terug en schrapt daarbij 110 tot 170 arbeidsplaatsen. Die sanering komt bovenop de aankondiging eerder dit jaar dat Dexia in Nederland eenderde van de 1.300 arbeidsplaatsen opheft. Het Belgisch-Franse moederbedrijf verwacht dat de nettowinst dit jaar 10 procent lager zal uitkomen dan vorig jaar.

De krachtenbundeling van Kempen en Labouchere, waar Dexia bijna 2 miljard euro voor betaalde, wordt een jaar na de totstandkoming alweer ontbonden. Volgens Dexia hebben het slechte beursklimaat en de Legio Lease-affaire ,,een dusdanig negatief effect dat het de voordelen van de doorgevoerde fusie (...) binnen één organisatie'' overtreft.

De nieuwe beoogd directeur D. Bruneel de opvolger van J. Krant schat dat straks bij beide onderdelen circa 300 mensen werken. Dat is exclusief internetbeursmakelaar Alex, die verkocht zal worden. Volgens Bruneel worden hierover momenteel onderhandelingen gevoerd.

Een juridische splitsing van Kempen en Dexia is volgens de nieuwe directeur nodig voor de klanten van zakenbank Kempen. ,,Het is belangrijk voor hen om te weten dat bij verdere problemen Kempen hiervoor afgeschermd is.'' De nieuwe directeur van Kempen is nog niet bekend.

De Dexia Groep zegt ,,erg bezorgd'' te zijn om de klanten die met geleend geld hebben belegd bij Labouchere. Door het slechte beursklimaat hebben veel klanten een schuld bij Dexia opgebouwd. Het moederbedrijf studeert op een aanpassing van contracten. Hierover wordt gesproken met de Stichting Leaseverlies, waarin gedupeerde beleggers hun krachten hebben gebundeld.

achtergrond: pagina 13