Deejay Jam Master Jay doodgeschoten

Jam Master Jay, een van de drie leden van de rapgroep Run DMC, is gisteravond doodgeschoten in een opnamestudio in Queens, New York. Dat heeft de New Yorkse politie bekendgemaakt.

Jam Master Jay, wiens echte naam Jason Mizell luidde, was een van de drie leden van Run DMC, de eerste rapgroep die tot de gewone hitlijsten wist door te breken en het genre wereldwijde bekendheid gaf. Mizell was de diskjockey van de groep: hij produceerde de beats en scratches bij de raps van de andere twee leden, Run (Joseph Simmons) en DMC (Darryl McDaniels). Het scratchen, waarbij een pick up-naald snel over een plaat heen en weer wordt bewogen, werd mede dankzij Mizells theatrale live-optredens overal bekend. Nog bekender werden de outfits van Run DMC: wijde zwarte spijkerbroeken, Adidas-gympen met losse veters en dikke gouden kettingen. In 1986 scoorde Run DMC een wereldhit met Walk This Way, een samenwerking met rockgroep Aerosmith. De laatste jaren nam de populariteit van de groep af.

Rond half acht gisteravond drongen twee mannen de studio op Merrick Boulevard, Queens, binnen. Jam Master Jay werd door het hoofd geschoten en stierf ter plekke. Een andere man werd met een armwond in het ziekenhuis opgenomen. Er is nog niemand gearresteerd en de politie weet nog niets over een motief. Toen de schietpartij bekend werd, verzamelden zich tientallen fans voor de deur van de studio.

Mizell is het laatste slachtoffer in een reeks moordaanslagen op rappers. Ook grootheden als Notorious BIG en Tupac Shakur zijn de afgelopen jaren vermoord. Zij waren gangsta-rappers, die in hun teksten geweld verheerlijkten en daarom werden bekritiseerd. De leden van Run DMC, alledrie afkomstig uit middenstandsgezinnen in Queens, deden dat niet: zij riepen in hun teksten de fans op om hun school af te maken, vooroordelen te bevechten en respect voor anderen te tonen.

NECROLOGIE: pagina 9