`Claus dood door zonden wereld'

In de gemeenteraad van het Overijsselse Rijssen is beroering ontstaan omdat de SGP-fractie de dood van prins Claus wijt aan de ,,verbroken relatie met God''. Fractievoorzitter H. Voortman schrijft in zijn bijdrage aan de algemene beschouwingen van de gemeenteraad dat ,,de wereld bloedt uit vele wonden''. ,,Ook binnen onze landsgrenzen zijn er enkele opmerkelijke dingen gebeurd. Wij denken o.a. aan de moord op de heer Fortuyn, de enorme wateroverlast die ook wel onze bijzondere aandacht mag hebben, en het overlijden van Z.K.H. Prins Claus. Allemaal gevolgen van de verbroken relatie met God.''

Burgemeester J. Lonink (PvdA) vindt dat de SGP moreel te ver is gegaan. ,,Het is niet kies en ongepast.'' Ook de andere politieke partijen in de gemeenteraad reageren verontwaardigd. ,,Wat gezegd wordt over de moord op Fortuyn en de wateroverlast kun je vanuit christelijk standpunt nog begrijpen, maar dat geldt niet voor de dood van prins Claus'', zegt fractievoorzitter W. Otten van de ChristenUnie. ,,Als iemand moet sterven, beschikken wij daar niet over. Er is toch geen ingreep in het leven van Claus geweest?''

SGP-fractievoorzitter H. Voortman zegt in een toelichting dat hij prins Claus niet persoonlijk heeft willen beschuldigen van zondig gedrag. ,,Prins Claus heeft niets verkeerd gedaan. Ik wilde alleen duidelijk maken dat van hoog tot laag de relatie met God is verbroken. We hebben allemaal gegeten van de boom.'' Voortman vindt dat zijn bijdrage gelezen moet worden als een oproep tot een reformatie, oftewel een geestelijk reveil. ,,Het noemen van voorbeelden spreekt mensen nu eenmaal aan. Als ik het later had geschreven had ik waarschijnlijk de gebeurtenissen in Venlo genoemd.''

De kwestie zal tijdens de algemene beschouwingen in Rijssen aan de orde komen. Voortman is niet van plan zijn woorden terug te nemen. ,,We leven in een vrij land. Ik hoor en lees ook wel eens iets dat mij niet aanstaat. Het genoegen is wederzijds.''