Citigroup zet analisten op afstand

De Amerikaanse bankverzekeraar Citigroup heeft de afdeling voor beleggingsonderzoek en handel van effecten in een apart bedrijfsonderdeel ondergebracht. Door deze stap is het effectenadvies losgekoppeld van de zakenbankiers. Citigroup wil met de beslissing laten zien belangenverstrengeling binnen de bank aan te pakken.

De New Yorkse bankverzekeraar is de laatste maanden hevig onder vuur komen te liggen omdat investeerders zouden zijn misleid door eenzijdige informatie over ondernemingen te publiceren in ruil voor bankzaken met dezelfde ondernemingen. Van Chinese muren die tussen deze afdelingen zouden bestaan, is volgens critici geen sprake.

De nieuwe adviesafdeling gaat opereren onder de naam Smith Barney. De van buiten aangetrokken 37-jarige Sallie Krawcheck gaat het bedrijfsonderdeel leiden. Krawcheck is afkomstig van Sanford C. Bernstein, een adviesfirma die roem vergaarde door de onafhankelijkheid van adviezen. Van 1997 tot 1999 was Krawcheck volgens het tijdschrift Institutional Investor de beste analist van Wall Street.

De affaire rondom de belangenverstrengeling bereikte half augustus een hoogtepunt toen bekend werd dat een topanalist van Citigroup moest opstappen omdat hij te nauwe banden had met bedrijven waar Citigroup eveneens diensten aan levert. De analist strooide koopadviezen rond terwijl hij bij dezelfde bedrijven aan tafel zat om te praten over kredietverstrekking en de uitgiftes van nieuwe aandelen. Zijn vertrekbonus bedroeg 32 miljoen dollar.

De New Yorkse openbare aanklager Eliot Spitzer onderzoekt de belangenverstrengeling bij Citigroup, de grootste financiële instelling ter wereld. Er wordt gewerkt aan een schikking tussen Citigroup en het openbaar ministerie en de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

Hoe hoog die schikking kan uitpakken bleek enkele maanden geleden toen de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch 100 miljoen dollar moest betalen omdat analisten intern bepaalde aandelen afraadden terwijl zij publiekelijk aan klanten verkondigden deze te moeten aanschaffen.