Brussel beboet Nintendo en Sotheby's

De Europese Commissie heeft Nintendo een boete van 149 miljoen euro opgelegd omdat de Japanse fabrikant van videospelletjes prijzen in sommige EU-lidstaten kunstmatig hoog hield.

Het veilinghuis Sotheby's kreeg van de Commissie een boete van 20,4 miljoen euro wegens heimelijke afspraken over commissietarieven en andere handelsvoorwaarden met concurrent Christie's. Die hoeft geen boete te betalen, omdat Chistie's cruciale informatie aan de Europese Commissie verstrekte om het bestaan van het kartel aan te tonen.

Nintendo maakte zich volgens Eurocommissaris Mario Monti (Mededinging) samen met zeven distributeurs tussen 1991 en 1998 schuldig aan verregaande prijsdiscriminatie. De prijsdiscriminatie ging nog door toen het onderzoek van Brussel al was begonnen. Handelaren die probeerden via parallel-import producten naar andere EU-lidstaten te verschepen werden door Nintendo gestraft met kleinere leveranties of geheel geboycot. Computerspelletjes en bijbehorende consoles bleken in Groot-Brittannië tot 65 procent goedkoper dan in Nederland en Duitsland.

In een verklaring zei Monti: ,,Elk jaar besteden miljoenen Europese gezinnen grote bedragen aan videospelletjes. Zij hebben het recht de spelletjes en consoles te kopen tegen de laagst mogelijke prijzen die de markt kan bieden en we zullen geen heimelijke afspraken tolereren om prijzen kunstmatig hoog te houden.'' Zeven distributeurs krijgen boetes van in totaal 18,8 miljoen euro.

Nintendo liet weten tegen de hoogte van zijn boete – 149 miljoen euro, de vierde hoogste door Brussel aan een individueel bedrijf opgelegd – in beroep te gaan. Het Japanse bedrijf zegt al een voorziening voor de betaling te hebben getroffen.

Sotheby's en Christie's, de twee meest vooraanstaande kunstveilinghuizen ter wereld, maakten zich volgens Monti tussen 1993 en begin 2000 schuldig aan overtreding van de Europese mededingingsregels door heimelijke afspraken. ,,Deze zaak toont opnieuw aan dat illegale kartels zich in elke sector kunnen voordoen, van basisindustrieën tot vooraanstaande dienstenmarkten'', aldus Monti. Hij onderstreepte de goede samenwerking met de Amerikaanse autoriteiten die hetzelfde kartel hebben vervolgd. Het belangrijkste onderdeel van de kartelovereenkomst tussen Sotheby's en Christie's, die voorheen in een felle concurrentiestrijd waren verwikkeld, was een verhoging van de commissies die verkopers op een veiling moeten betalen. Ook waren er kartelafspraken gemaakt over voorschotten aan verkopers, betalingsvoorwaarden en garanties voor veilingopbrengsten.

    • Hans Buddingh'