Blije moslims in Amerika

De Verenigde Staten zijn begonnen te werken aan hun imago in de islamitische wereld. En dat lijkt hoog tijd ook: de start van hun publiciteitscampagne valt samen met de uitslag van een opiniepeiling in de Arabische wereld waaruit blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden daar – en dat zijn bijna allemaal islamieten – negatief over Amerika denkt. Elders in de islamitische wereld is dit niet anders.

De VS hebben vier televisiecommercials laten maken die laten zien ,,wat voor maatschappij we zijn, hoe we mensen behandelen'', zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Richard Boucher, gisteren. Hoofdpersonen zijn een in Algerije geboren arts, een bakker die uit Libië afkomstig is, een lerares uit Libanon en een in Brooklyn geboren islamiet die allemaal laten zien hoe tolerant de VS met hun moslims omgaan.

Met hoofddoek op voor de klas? Geen probleem: ,,De kinderen uit mijn klas hebben nooit gedacht dat dat raar was of zoiets. En zij en hun ouders vinden het prettig dat ze met een andere cultuur in contact komen'', zegt lerares Rawia Ismail op een door het State Department gesponsorde website (www.opendialogue.org). En Elias Zerhouni uit Algerije: ,,Toen ik hier arriveerde als immigrant, vertelde iedereen me: `We zijn hier allemaal immigranten; we komen uit allemaal verschillende plaatsen en hier versmelten we'.'' De boodschap: Amerika is niet in oorlog met de islam!

De commercials, onderdeel van een 15 miljoen dollar bedragende campagne die door onderminister van Buitenlandse Zaken voor Publieke Diplomatie Charlotte Beers is uitgedacht, worden vanaf deze week in Indonesië – het grootste islamitische land – uitgeprobeerd. Washington heeft ook tijd gekocht bij Arabische televisiestations, zij het niet bij Al-Jazira, dat volgens Boucher te veel geld vroeg. Daarbij moet worden aangetekend dat Al-Jazira als huiszender van Osama bin Ladens moslim-extremistische terreurnetwerk Al-Qaeda bij de Amerikaanse regering geen goede naam heeft. Volgens The New York Times heeft Egypte vooralsnog geweigerd zendtijd ter beschikking te stellen.

,,Er zijn verschrikkelijk veel mensen die meer moeten weten over de VS'', zei Boucher gisteren op zijn dagelijkse persbriefing. ,,Wat zij denken over de Verenigde Staten is gebaseerd op verdraaide beelden en geruchten en publieke ideeën die misschien niet waar zijn. Het is goed voor ons als we hun ons verhaal rechtstreeks vertellen.''

Maar zal dat zo lukken? Uit de peiling onder 3.800 mensen in acht Arabische landen, uitgevoerd door de Arabisch-Amerikaanse opiniepeiler James Zogby, blijkt dat Arabieren die negatief over Amerika denken dat niet doen omdat ze de Amerikaanse samenleving afkeuren, maar de politiek – dat wil zeggen de waargenomen steun voor Israël en corrupte Arabische regimes of het beleid jegens Irak. Ze staan ook helemaal niet negatief tegenover in het westen gekoesterde waarden als democratie of gelijke rechten voor vrouwen, integendeel, of het westen als zodanig.

En afgezien daarvan: doet het er nog toe wat de `straat' van Amerika denkt? Lees het dezer dagen met veel instemming geciteerde artikel in de Jordan Times van Rami Khour. ,,De straat'', schreef hij 23 oktober, ,,stuurt niet langer de politiek of gebeurtenissen''. Dat zijn ,,de jonge bommenmakers in de kelders van gebouwen in Nablus en Nairobi en in garages in New Jersey, Hamburg, Manila en Brooklyn. De straat is de verkeerde plaats om de pols te voelen van de Arabieren.''

    • Carolien Roelants