Blauw oog kan gebeuren

Burgers mogen slaan als een aanhouding niet anders kan geschieden. Ze verdienen soms een schouderklopje.

Burgers die bij afwezigheid van de politie verdachten van misdrijven willen arresteren, mogen tijdens de aanhouding daarbij geweld gebruiken, mits dat in verhouding staat tot de situatie van dat moment, zo laat het openbaar ministerie weten in de de discussie die is ontstaan na de aanhouding van de twee medewerkers van een supermarkt van Albert Heijn die worden vervolgd nadat zij een overvaller in de kraag hadden gegrepen en daarbij excessief geweld zouden hebben gebruikt. Voorzitter van het college van procureurs-generaal J.L. de Wijkerslooth en ook demissionair minister J. Donner (Justitie) laten zich daarbij niet onbetuigd. Hoewel justitie onderstreept dat elke zaak in de rechtszaal op basis van de feiten door de rechter moet worden gewogen, laten De Wijkerslooth en Donner al wel weten, in reactie op de publieke verontwaardiging, dat er wel degelijk het een en ander mogelijk is. Donner liet gisteren voor de televisie zelfs weten ,,in beginsel'' en ,,als dat door de omstandigheden begrijpelijk is'' te kunnen ,,garanderen'' dat mensen die een blauw oog of een gebroken neus veroorzaken tijdens de aanhouding, daarvoor niet worden vervolgd. Donner: ,,Een blauw oog tijdens de overmeestering kan heel wel aanvaardbaar zijn, namelijk als die gepaard gaat met een gevecht. Een klap te veel in de hectiek kan door de omstandigheden worden bepaald.'' De Wijkerslooth gaat in een verklaring dieper op de kwestie in. ,,Iedereen mag zich verdedigen als hij wordt aangevallen. Als iemand met een mes op een ander afkomt mag deze met een stok van zich afslaan. Ook als de aanvaller daarbij een arm breekt, zal dat geen reden zijn om degene met de stok strafrechtelijk te vervolgen. Deze kan een beroep doen op noodweer.'' Ook beschermt de wet de burger door de de schulduitsluitingsgrond noodweer-exces. De Wijkerslooth: ,,Als iemand wordt aangevallen en daar zo van schrikt dat hij een buitensporig middel gebruikt om zich te verweren, zal hem dat onder strikte voorwaarden niet worden aangerekend.'' De Wijkerslooth juicht het toe dat burgers gebruik maken van de bevoegdheid, volgens artikel 53 van het wetboek van strafvordering, om iemand aan te houden. ,,Zowel politiemensen als officieren van justitie zijn in de praktijk coulant tegenover burgers die het initiatief hebben genomen om iemand aan te houden. Zo iemand verdient een schouderklopje en niet een gang naar het politiebureau waar hij moet uitleggen waarom de jas van de verdachte bij de aanhouding gescheurd is.''

    • Arjen Schreuder