Beurs tevreden met winst Shell

De financiële wereld moest er even op wachten, maar ze werd dan ook niet teleurgesteld. Twee uur nadat de beurs was geopend maakte energieconcern Koninklijke Olie bekend dat de nettowinst in het derde kwartaal met bijna 20 procent was gedaald. Conform de schatting van analisten en omdat tegenvallers ontbraken maakte het aandeel een flinke sprong: plus 4 procent tot 44 euro.

De Amsterdamse beurs begon, mede door de komst van de Shell-cijfers, afwachtend, maar na een uur boekten bijna alle 24 AEX-fondsen winst. Rond het middaguur stond de beeldbepalende index op 339,48 punten, een winst van 1,4 procent. Grootste daler was het post- en koeriersbedrijf TPG (minus 1,5 procent) dat eerder deze week zijn kwartaalresultaten had gepubliceerd. Sinds maandag heeft het bedrijf bijna 12 procent in waarde verloren. Grootste stijger onder de hoofdfondsen was uitgever Wolters Kluwer dat de koers met bijna 5 procent zag toenemen. Ook branchegenoten als VNU en in mindere mate Reed Elsevier waren gevraagd.

Bij de middelgrote fondsen viel het uitzendbedrijf Vedior in negatieve zin op. Rond het middaguur noteerde de koers bijna 7 procent lager op 5,70 euro. Vanochtend werd bekend dat het verlies bij Vedior verder is opgelopen en analisten toonden zich vooral teleurgesteld over het ontbreken van een duidelijke prognose. Aan het begin van het jaar was het aandeel nog zo'n 16 euro waard.

Ook de andere Europese beurzen stonden vanochtend in de plus. De Londense FTSE-index en de CAC in Parijs noteerden een stijging van 1,6 procent. De DAX in Frankfurt steeg met 1,5 procent, wat mede een gevolg was van stijgende technologiefondsen. Chipproducent Infineon zag de koers met 4,3 procent stijgen, gevolgd door het concern Siemens (4 procent).

In Parijs had de Frans-Belgische bank Dexia het zwaar te verduren. Het bedrijf maakte gisteren de activiteiten in Nederland te saneren en verklaarde een winstdaling van 10 procent ten opzichte van vorig jaar te verwachten. Het fonds stond in de loop van de ochtend op een verlies van 9,1 procent. In Brussel, waar Dexia ook genoteerd staat, was het niet veel beter.

De beurs van Tokio was teleurgesteld over de plannen van de regering om de banken te saneren. De index sloot 1,7 procent lager op 8.640 punten.