België

Wilde Boekenbeurs

Lezend Vlaanderen kijkt reikhalzend uit naar de Boekenbeurs. Alle uitgevers van Vlaanderen en Nederland slaan voor een kleine twee weken hun tenten op in het Bouwcentrum in Antwerpen, alle nieuwe uitgaven zijn eindelijk even gewoon verkrijgbaar. Naast deze letterlijke boekenhandel organiseert de Vlaamse stichting Boek.be dagelijks lezingen, discussies en interviews. Ook komen ongeveer alle (literaire) auteurs hun boeken signeren. De stichting Antwerpen Boekenstad lanceert het project Wilde Boeken, waarbij iedereen zijn favoriete titels te vondeling kan leggen en de vinder via www.wildeboeken.be in contact kan treden met de `wildlegger'.

Boekenbeurs van Vlaanderen, t/m 11 nov, 10-18u, Bouwcentrum, Jan van Rijswijcklaan 191, Antwerpen. Inl www.boek.be; zie ook www.wildeboeken.be

Dikke dino

Het natuurhistorisch museum in Brussel heeft een heerlijke verzameling dinosauriërskeletten waar jong en oud zich aan vergapen. Voor de tentoonstelling Dig a Dino zijn daar nu nog eens tien van de mooiste fossiele exemplaren ter wereld in bruikleen bijgehaald. Ook de (bijna) grootste der groten is er bij: dertig onthutsende meters diplodocus, maar ook de triceratops en kleine plantenetertjes van een halve meter zijn de moeite waard. Aankomende paleontologen kunnen hun hart ophalen en in de nagebouwde mijnschacht van Bernissart zelf op zoek gaan naar dinobotjes. In 1878 vonden mijnwerkers op die plek de 135 miljoen jaar oude skeletten van de iguanodons die nu tot de trots van het museum behoren.

Dig a Dino, Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, Brussel. T/m 25 mei, di t/m zo 9.30-16.45u. Inl 0032-2-6274227 en www.digadino.be

En verder

RosasXX t/m 5 jan, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032-25078444; Tweelingen t/m 30 mrt, Museum Dr. Guislain, Gent 0032-9-2163595; The misfits - 8 Magnumfotografen en Marilyn Monroe, t/m 1 dec, Caermersklooster, Gent www.caermersklooster.be; Jan Fabre, films en tekeningen, t/m 2 feb, SMAK, Gent 0032-09-2211703 en www.smak.be; Meesterlijke Middeleeuwen; miniaturen van Karel de Grote tot Karel de Stoute 800-1475 t/m 8 dec, Stedelijk Museum Vander Kelen-Mertens, Leuven 0032-16-224564 en mm.leuven.be.