Arean en Alberti in verrassend duet

Jenny Arean heet eigenlijk Klarenbeek en Willeke Alberti heet Verbrugge – in het echt. En bij die achternamen spreken ze elkaar ook aan in de voorstelling die ze dit seizoen samen spelen. Een onverwachte samenwerking is het, van een cabaretière die haar koers volledig onder controle lijkt te hebben, en een zangeres die de indruk wekt vooral impulsief te zijn. Maar tegelijk ook een intrigerend uitgangspunt: twee werelden, twee volstrekt verschillende vrouwen die elkaar artistiek tegemoetkomen.

Ze spelen dat ze elkaar bij toeval in een hotel tegenkomen. In hun dialogen botsen ze, in hun liedjes soleren ze, en af en toe is er een duet. Zoals een wellustige lofzang op ,,dat verrukkelijke vreemdgaan van weleer'', met dwaze regels als: ,,Vertel mij dus niets van de Gooise matras/ die heb ik nog zelf lopen vullen.'' Hun duo-optreden is door regisseur Ruut Weissman zorgvuldig en afwisselend in scène gezet: soms ingetogen en soms uitbundig, maar nooit volgens het kleffe procédé van twee artiesten in een tv-show, die één duet lang suggereren dat ze zielsveel van elkaar houden.

Vaak gaan de twistgesprekken in de voorstelling dan ook over wat hen scheidt. ,,En jij maar uitstralen dat iedereen op je schouders kan uithuilen'', werpt Arean haar tegenspeelster voor de voeten. ,,Jij hebt dingen dóór'', roept Alberti, bijna verwijtend. De één wenst de buitenwereld op afstand te houden, de ander oogt veel naïever en laat zich door die buitenwereld snel omarmen. De één weet precies het verschil tussen ontroering en sentiment, de ander vindt dat maar een moeilijk onderscheid.

In werkelijkheid is het hier Willeke Alberti, die de wereld van Jenny Arean betreedt. De voornaamste tekstschrijvers (Jurrian van Dongen en George Groot), de musici en de regisseur komen uit haar hoek. Af en toe staat Alberti zelfs met zichtbare bewondering naar haar collega te kijken. Maar toch blijft ook zij volop overeind, met een onderkoeld soort zelfspot en een goed gevoel voor de cabareteske toon van het programma. Zo te zien heeft ze zich graag laten inspireren door Arean, die weliswaar in dit genre veel beter thuis is, maar niet nadrukkelijk domineert. Elk behoudt haar eigen allure.

De voorstelling wordt gespeeld tegen een podiumbrede achterwand vol jurken, waarin lichtontwerper Reinier Tweebeeke soms een prachtig glas-in-lood-effect weet te scheppen, en begeleid door een keur aan klankkleuren. Mooi, hoe dat alles – en dit verrassende duo – samenkomt.

Voorstelling: Klarenbeek en Verbrugge, door Jenny Arean en Willeke Alberti, m.m.v. Marcel Fisser, Hubert Heeringa en Peter van der Zwaag. Regie: Ruut Weissman. Gezien: 30/10 in de Schouwburg, Amstelveen. Tournee t/m 27/4. Inl. 020-305 7266 of www.bvgool.nl

    • Henk van Gelder