Arbeidspartij stapt uit Israëlisch kabinet

De regering van nationale eenheid van de Israëlische premier Ariel Sharon is gisteren na een periode van 20 maanden uiteengevallen. De Arbeidspartij van minister van Defensie Benjamin Ben-Eliezer stapte uit de coalitie in een conflict over de financiering van joodse nederzettingen in bezet Arabisch gebied.

Sharon verklaarde gisteren in het parlement dat hij het land zou blijven leiden, waaruit werd opgemaakt dat hij geen algemene verkiezingen zal uitschrijven, maar zal proberen te regeren met een coalitie van zijn Likudpartij met extreem-rechtse en ultrareligieuze partijen. Deze eisen een aanzienlijk hardere lijn tegen de Palestijnse intifada. Volgens radio-Israël heeft Sharon al contact opgenomen met de ultranationalistische Yisrael Beitenu partij. Deze beschikt over zeven zetels, die Sharons huidige minderheid in een krappe meerderheid zouden veranderen.

De totstandkoming van zo'n smalle, ultrarechtse coalitie zou de Amerikaanse inspanningen verder bemoeilijken om steun te winnen voor de `wegenkaart', die in de ogen van Washington naar een vergelijk tussen Israël en de Palestijnen moet leiden. Sharon was daarvan overigens toch al niet zo gecharmeerd.

De eerste Palestijnse reacties op de regeringscrisis waren dan ook zeer negatief. De Palestijnse minister Saeb Erekat zei dat de crisis nieuw bewijs vormt dat de Israëlische politiek ,,sneller en sneller wegdrijft van een vredesatmosfeer''.

Volgens de Israëlische legerradio wil Sharon Ben Eliezer als minister van Defensie vervangen door ex-stafchef Shaul Mofaz. Mofaz zou inmiddels zijn gevraagd als minister en het verzoek hebben geaccepteerd. Mofaz deed eerder dit jaar aan het einde van zijn termijn als stafchef van zich spreken door zijn pleidooi voor verbanning van de Palestijnse leider Yasser Arafat.

De crisis is het gevolg van het bezwaar dat Arbeidspartijleider Ben Eliezer om partijpolitieke reden maakte tegen het bedrag dat in de begroting voor 2003 is uitgetrokken voor de nederzettingen in bezet gebied. Ben Eliezer eiste dat hierin zou worden gesneden, en dat het zo bespaarde bedrag ten goede zou komen aan het als gevolg van de oorlogstoestand groeiend aantal behoeftigen in de samenleving.

Na intensieve onderhandelingen, die aanvankelijk tot een compromis leken te leiden, weigerde Sharon dat. De vijf ministers van de Arbeidspartij, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres, namen vervolgens hun ontslag en de partij stemde tegen de begroting, die het niettemin haalde.

analyse: pagina 5

hoofdartikel: pagina 7

www.nrc.nl: dossier Midden-Oosten