Ajax verloochent huisstijl maar wint wel

Het gebeurt zelden dat Ajax zijn afkomst verloochent, zelfs in Europees verband. Aanvallend, attractief voetbal vormt bijna altijd het uitgangspunt. De overwinning op de Franse kampioen Olympique Lyon van gisteravond kan worden bijgeschreven als een van de meest onooglijke triomfen uit de historie van de club. Ajax verdedigde zo'n tachtig minuten met vaak afzichtelijk spel, maar dat bleek ondanks de rode kaart van Chivu zijn tweede in vier dagen op miraculeuze wijze toch lonend. Huisauteur en elftalleider David Endt kon zich slechts twee vergelijkbare wedstrijden herinneren: het duel in Zürich tegen Grasshoppers Club (1996, 1-0 overwinning), en de uitwedstrijd tegen Spartak Trnava (in 1968, 2-0 nederlaag, thuis had Ajax met 3-0 gewonnen), die in de clubannalen bekend staat als de `Hel van Trnava'.

Maar hoe defensief het spel van Ajax ook was, trainer Ronald Koeman kon er zich niet over opwinden. Het zoet der overwinning vergoedde veel. Koeman sprak van een ,,fantastisch resultaat''. Door `het wonder van Lyon' hoeft Ajax volgende week op de laatste speeldag met niet meer met twee doelpunten verschil van Internazionale te winnen. Wel is waarschijnlijk een zege nodig om de tweede fase te bereiken. ,,Maar ik moet ook nog zien dat Lyon in Trondheim van Rosenborg wint'', zei Koeman, waarmee hij aangaf rekening te houden met de optie dat Ajax zelfs bij een negatief resultaat de Fransen achter zich houdt in de stand. ,,Voetbal is af en toe zo vreemd en onvoorspelbaar'', mijmerde Koeman. ,,We winnen twee keer van Lyon, de ploeg die in mijn ogen de beste is van de groep. En we spelen twee keer gelijk tegen Rosenborg, de zwakste van de poule.''

Maar het fortuin lachte Ajax dan ook wel toe in Stade Gerland. In de zevende minuut kwam de Nederlandse kampioen op voorsprong door een doelpunt van Pienaar. De Afrikaan werd aangespeeld door Mido die dankzij de inzet van jeugdspeler De Jong de bal bij de achterlijn kon voortrekken. Daarna werd Ajax vastgezet op eigen helft en kwam het slechts enkele malen uit de wurgende greep. Voortdurend speelden zich hachelijke taferelen af voor het doel van doelman Didulica, die al snel een heldenrol kon vertolken. Maar het was niet alleen het keepersgeluk waardoor de gelijkmaker uitbleef, voor rust kreeg Ajax ook de hulp van de Griekse arbitrage. Een kopbal van Anderson werd door Chivu achter de lijn uit het doel getrapt. Arbiter Vassaras keek naar zijn grensrechter maar deze was resoluut en had geen treffer geconstateerd. Didulica zei later dat de bal de doellijn niet was gepasseerd.

Lyon-trainer Le Guen barstte lang na het duel nog in woede uit. ,,Het is ongelooflijk dat de arbitrage op het niveau van de Champions League dit soort fouten maakt. De bal was zo overduidelijk de lijn gepasseerd, dat hiervoor echt geen elektronische hulpmiddelen nodig waren. Als het doelpunt wel was toegekend zou de wedstrijd voor ons heel anders zijn verlopen. Een minuut voor rust, het kon niet beter. Nu restte ons in de kleedkamer slechts een gevoel van frustratie.'' Toch gaf Le Guen ook toe dat zijn team ,,te passief'' was begonnen, waardoor Ajax op voorsprong kon komen. En in de resterende wedstrijd viel Lyon te veel door het midden aan, erkende de coach.

Dat laatste was wel in het voordeel van Ajax, dat in de tweede helft nauwelijks over de middenlijn kwam en zich beperkte tot het lukraak wegtrappen van de bal. De spitsen Mido en vooral Zlatan waren slordig in hun balbehandeling, waardoor elke aanval mislukte. Koeman had een bijzonder concept bedacht: 3-5-2. Maar dat veranderde door de druk van Lyon al snel in 5-3-2. Vanaf de vleugels moesten Trabelsi en Maxwell de defensie assisteren. Voor Van der Meyde, toch in vorm de laatste weken, was in dit systeem geen plaats. Hij zou diep in de tweede helft pas invallen. Koeman gaf op rechts liever de voorkeur aan Pienaar. Ook Witschge was buiten de ploeg gelaten. Ondanks het versterkte middenveld ontbrak de aansluiting met de twee spitsen.

In de 62ste minuut werd de situatie van het wankelende Ajax nog nijpender doordat Chivu een rode kaart kreeg omdat hij een doorgebroken speler met een sliding tegen zijn enkel tikte. Ook afgelopen zaterdag tegen RKC kreeg hij `rood'. Koeman vond een gele kaart nu meer op zijn plaats. Maar Koeman was ook kritisch over zijn aanvoerder: ,,Cristian was er wel degelijk zelf schuldig aan. Hij legt nog te veel risico in zijn spel, gaat te vaak voor de bal. Dat moet eruit. Dit mag bij een speler die zo'n ontwikkeling doormaakt als hij niet meer voorkomen.''

Chivu ging en Van der Vaart kwam. Voor het eerst sinds hij op 7 september in de interland tegen Wit-Rusland van het veld werd geschopt en aan een knieband geblesseerd raakte. Hij viel in voor Mido, maar Koeman had ook de zeer matige Zlatan kunnen vervangen, moest hij toegeven. Van der Vaart kreeg conditioneel zichtbaar moeite om, als eenzame spits, de enorme afstanden te belopen. Maar in de negentigste minuut stond hij er toch weer. Op aangeven van Van der Meyde deelde hij Lyon de nekslag toe. Een heerlijk moment voor Van der Vaart, maar het was gezien het beeld van de wedstrijd in strijd met alle logica.

Olympique Lyon

0

Ajax

2

Ruststand 0-1. 9. Pienaar 0-1, 90. Van der Vaart 0-2. Schds: Vassaras (Gri). Tsch: 38.134. Rode kaart: 65. Chivu (Ajax). Gele kaarten: Juninho (Lyon), De Jong, Sikora, Pienaar, Ibrahimovic, Didulica en Van der Vaart (Ajax).

    • Erik Oudshoorn