Aartsvader van de rap

In een opnamestudio in New York is gisteravond dj Jam Master Jay, een van de drie leden van de legendarische rap-groep Run DMC, doodgeschoten. Jam Master Jay, die voluit Jason Mizell heette, vormde Run DMC twintig jaar geleden samen met Joseph Simmons (Run) en Darryl McDaniel (DMC). Run en DMC rapten, Jay verzorgde de `beats'. Dat deed hij hard en kaal, op een manier die in die tijd nog ongebruikelijk was. Hij was de eerste muzikant die het grote publiek liet kennismaken met scratchen, waarbij geluid wordt gemaakt door de naald op een plaat snel heen en weer te bewegen.

Aangemoedigd door Run's broer Russell Simmons, mede-oprichter van het rap-label Def Jam, bracht het trio in 1983 een eerste single uit, It's Like That, een donderend nummer met onverbloemde tekst. In 1984 verscheen hun eerste volwaardige elpee, maar groot succes kreeg de groep twee jaar later met het album Raising Hell. Daarop stond de single die Run DMC in een klap wereldfaam bezorgde: Walk This Way, een rap-versie van het hardrock-nummer van de blanke groep Aerosmith. Klassiek is inmiddels de videoclip waarin Aerosmith en Run DMC ieder in een `kamer' spelen: Steven Tyler en de rest van Aerosmith in verwijfde glitterpakjes en met de bekende rock-outfit van gitaren, drums en versterkers. In heftig contrast daarmee staat Run DMC in een kale ruimte met slechts twee draaitafels, gekleed in zwarte trainingspakken, zwarte hoeden en witte Adidas-gympen. Behalve de rap verbreidde Run DMC ook wereldwijd het dragen van sportschoenen met loshangende veters.

Ook de liedjes My Adidas en It's Tricky en You Be Illin' werden wereld-hits. Run DMC was de eerste rap-groep die rockgitaren in hun muziek toeliet, en zou daarmee van grote invloed worden op bands als de Beastie Boys.

Eind jaren tachtig raakte DMC verslaafd aan alcohol en werd Run beschuldigd van verkrachting. Begin jaren negentig hadden beiden hun problemen overwonnen en werden Born Again Christians. Van Run DMC verscheen in 1993 de goed ontvangen cd Down With The King. Dit jaar werd er een hits-compilatie uitgebracht. Afgelopen zomer tourde Run DMC met Aerosmith door Amerika, en speelden de twee groepen iedere avond samen Walk This Way. Jam Master Jay was gisteravond in de studio aan nieuwe liedjes bezig.

    • Hester Carvalho