Zakenbank Kempen zelfstandig verder

De fusiecombinatie van Kempen & Co en Bank Labouchere, die sinds vorig jaar opereert onder de naam Dexia Bank Nederland, is mislukt. De kleine Amsterdamse zakenbank Kempen & Co gaat weer verder onder eigen naam en wordt op `afstand gezet' van het Belgische moederconcern Dexia.

Dat melden goed ingevoerde bronnen. De `afsplitsing' wordt dezer dagen officieel bekendgemaakt. De ondernemingsraad moest gisteren het voornemen nog goedkeuren. ,,We komen deze week naar buiten met nieuws over strategie en de toekomst'', zo luidde het officiële commentaar van Dexia Bank Nederland gisteren.

Dexia Bank Nederland ontstond vorig jaar nadat het Frans-Belgische Dexia Kempen & Co had overgenomen voor ruim 1 miljard euro en deze zakenbank samenvoegde met dochter Bank Labouchere – die eerder voor 0,9 miljard van verzekeraar Aegon was gekocht.

De afsplitsing van Kempen zou een antwoord moeten zijn op de groeiende problemen binnen Dexia. Binnen Kempen is een exodus op gang gekomen van vooral hoger personeel. Ook is veel onrust ontstaan over de Legio Lease-affaire. Duizenden beleggers belegden met hulp van Legio Lease met geleend geld in aandelen en staan nu voor grote bedragen in het krijt bij de bank. De activiteiten van Bank Labouchere, de direct verantwoordelijke voor Legio Lease, zijn inmiddels zo goed als ontmanteld.

Dexia kreeg met de overname van zakenbank Kempen in één klap toegang tot het hart van de Nederlandse financiële wereld. Kempen & Co bouwde in de jaren negentig een sterke positie op in de schaduw van grootbanken als ABN Amro en ING en is gespecialeerd in advies en vermogensbeheer voor professionele klanten. Labouchere was met name bekend als effectenbank voor particulieren.

De gedupeerde beleggers van Legio Lease, zo'n 30.000, hebben zich verenigd in de Stichting Leaseverlies. Ze verwijten Dexia tekortschieten in haar zorgplicht en studeren op een miljoenenclaim.

    • Philip de Wit
    • Jeroen Wester