Zaak-De V. mogelijk vervroegd

Het gerechtshof in Arnhem overweegt het hoger beroep in de strafzaken tegen de directie van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks en de voor brandstichting veroordeelde André de V. gelijktijdig behandelen. Het hof wil zo voorkomen dat bij de behandeling van het hoger beroep van De V. gegevens boven water komen die van belang zijn in de andere strafzaak. Het hoger beroep van De V, die tot vijftien jaar cel is veroordeeld, zou begin volgend jaar dienen, maar volgens advocaat-generaal A. Welschen is eerdere behandeling mogelijk.

Voor de behandeling van het hoger beroep tegen de directeuren R. Bakker en W. Pater staan tien zittingsdagen in november en december gepland. Het hof heeft aangekondigd op 26 november een kijkje te willen nemen in het rampgebied. Op 12 november bepaalt het hof in een tussenarrest of er nieuwe getuigen moeten worden gehoord, zoals de verdediging heeft gevraagd. Dan beslist het hof ook of het hoger beroep in de twee strafzaken gelijktijdig wordt behandeld. Advocaat G. Meijers heeft het gerechtshof in eerste aanleg gevraagd de zaak tegen Bakker en Pater niet meer te behandelen, omdat volgens hem alles al is gezegd.

Bakker en Pater zijn veroordeeld (tot zes maanden gevangenisstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk en een geldboete) wegens het overtreden van milieuregels, niet wegens `brand en dood door schuld'. Het OM ging hiertegen in beroep.