Winststijging Toyota, daling bij Volkswagen

De Japanse autofabrikant Toyota heeft in het derde kwartaal van dit jaar 56 procent meer winst geboekt. De Duitse concurrent Volkswagen zag de winst in diezelfde periode met 51 procent dalen.

Dat blijkt uit de vanochtend gepubliceerde resultaten over de eerste helft van het gebroken boekjaar van Toyota en de cijfers over de eerste negen maanden van dit jaar van Volkswagen.

De winstgroei van Toyota is onder meer het gevolg van de lagere koers van de yen, waardoor Toyota's buiten Japan relatief goedkoper werden. In het afgelopen halfjaar exporteerde de grootste autofabrikant van Japan en derde ter wereld bijna twee miljoen auto's, een stijging van 23,5 procent. In eigen land verkocht Toyota 4,9 procent minder auto's, bij elkaar iets meer dan een miljoen. In totaal steeg de afzet met 326.000 voertuigen, een stijging van 12,1 procent.

Na Nissan en Honda is Toyota de derde Japanse autofabrikant die door een stijging van de export, met name naar de Verenigde Staten, gunstige cijfers kan presenteren. Toyota blijft echter ,,bezorgd'' over de economische vooruitzichten in de VS. In Europa en Azië ziet het concern de economie licht aantrekken.

In de eerste helft van Toyota's boekjaar steeg de omzet met 15,4 procent tot 7.887 miljard yen (65 miljard euro). De winstgroei bedroeg zelfs 90,2 procent en kwam op 554 miljard yen (4,6 miljard euro). Over alleen het afgelopen kwartaal bekeken bedroeg de winst 201 miljard yen (1,7 miljard eur), een stijging van 56 procent.

De verkopen van Volkswagen daalden in de eerste negen maanden van dit jaar in Europa, Noord-Amerika en Zuid-Afrika als gevolg van de verslechterende economie. In eigen land zag de fabrikant van Volkswagen, Audi, Skoda en Seat de afzet dalen met 3,6 procent tot 3,8 miljoen auto`s. In de rest van Europa verkocht Volkswagen 6,8 procent minder auto's. Het concern verloor er marktaandeel aan de Franse concurrent PSA Peugeot Citroen. In de Verenigde Staten, Volkswagens tweede markt, daalde de afzet licht. In Azië liet Volkswagen daarentegen een flinke groei zien (plus 28,5 procent), die vooral het gevolg is van een stijging van de export naar China. Volkswagen handhaaft de voorspelling dat het over heel 2002 vijf miljoen auto's zal verkopen.

De omzet van Volkswagen over de eerste negen maanden van dit jaar daalde met 1,5 procent tot 65,3 miljard euro. De winst kwam op 1,8 miljard euro, een daling van 21,9 procent. In het derde kwartaal daalde de winst, ondanks een omzetstijging van 2,2 procent, met 51 procent tot 439 miljoen euro.