Wie is waar?

Loek Hermans wordt boekenbaas

,,Hermans heeft bepaalde ingangen.'' De directeur van het Nederlands uitgeversverbond (NUV) J. Bommer ziet allerlei mogelijkheden met zijn nieuwe voorzitter, Loek Hermans. De oud-minister van Onderwijs gaat in zijn nieuwe functie van NUV-voorzitter de belangen behartigen van uitgeverijen, waaronder die van educatief studiemateriaal. ,,Schoolboeken-uitgevers kunnen veel profijt van hem hebben.'' Volgens Bommer is Hermans een ,,uitermate praktisch man''. Hermans, eerder burgemeester van Zwolle en Commissaris der Koningin in Friesland, wil senator worden. ,,Maar ik zou niet willen zeggen dat dit voor hem een voorzitterschap in de marge is. Het kost hem toch één dag werk in de week.'' Hermans volgt Henk Vonhoff op.

Maurits Klaren reist per auto

Ook Maurits Klarens nieuwe functie is niet full-time. Klaren, oud-directeur van het ontwikkelingsbedrijf van Vinex-locatie Leidschenveen, was uitgekeken op die baan. Hij is benoemd tot directeur ad interim van de ontwikkelingspoot van NS Vastgoed. Dat bedrijf heeft twee hoofdtaken: de exploitatie en beheer van de stations en de ontwikkeling van stationsgebieden. Klaren (56) gaat zich daarmee drieëneenhalve dag per week – ,,ik heb geen zin meer in een vaste baan. Een zucht naar vrijheid'' – bezighouden. Klaver zegt, al telefonerend vanuit de auto, ,,geen warmer gevoel te krijgen bij een bepaald station. Het was in mijn studententijd voor het laatst dat ik vaak met de trein ging.''

Frank van Zanten gaat in de bouw...

De leverancier van hout- en bouwmaterialen PontEecen heeft per 1 november een nieuw lid van de raad van bestuur: Frank van Zanten (35). Het Nederlandse beursgenoteerde bedrijf heeft Van Zanten binnengehaald, omdat hij ,,redelijk op de hoogte is van alle disciplines'' en commericieel en strategisch sterk is, zo denkt hij zelf. Van Zanten was eerder verantwoordelijk voor de Europese en Australische activiteiten van Bunzl, groothandel en distributeur van onder meer papier, plastic bekers en zeepjes, ,,maar al dat reizen wordt belastend voor het privé-leven''.

...en Philip Smits in de bloemen

Bloemen houden van mensen, dacht Philip Smits (52) toen hij na een half jaar zeilen definitief besloot de bouw vaarwel te zeggen. Smits, tweelingbroer van oud-Schiphol- en oud-Rabobank-topman Hans Smits, had na een bestuursfunctie bij bouwconcern IBC zijn aandelen in die onderneming verkocht. ,,Dat stelde me in staat om onder minder financiële druk na te denken over mijn toekomst. '' Smits besloot nog wel een ,,eerste positie'' te ambiëren. Het werd het voorzitterschap van de directie van de Bloemenveiling in Aalsmeer. Tijdens zijn sollicitatie besloot hij diepgaande gesprekken te voeren met familieleden, waarvan er acht bloemenkweker van beroep zijn. Hij denkt dat dit geholpen heeft de baan te krijgen. ,, Bovendien weet ik nu welke problemen spelen: bestrijdingsmiddelen en het tekort aan arbeidskrachten.''

Tanja Naastepad is dol op netwerken

De 38-jarige Tanja Naastepad gaat zich ook met het vinden van arbeidskrachten bezighouden, maar dan als hoofd van de nieuwe poot van wervings- en selectiebureau TMP. Naastepad gaat de Health Care-divisie opzetten. Naastepad werkte eerder voor farma-gigant Johnson & Johnson in Sint Petersburg en Warschau, werd daarna directeur van dienstverlener voor de farmaceutische industrie Innovex . Haar overstap werd ingegeven doordat ze ,,zichzelf verder ontdekte. Ik besefte dat ik geïnteresseerd ben in wat mensen beweegt. En netwerken vind ik ongelóóflijk leuk.'' Voor haar eigen nieuwe baan was dat netwerken ook handig. ,,Ik hoefde echt niet door een strenge ballotage heen. Ik kende iemand bij TMP.''

personalia@nrc.nl

    • Freek Staps