Weer minder treinen

De NS beperkt vanaf morgen op een aantal trajecten de dienstregeling. Tot in de tweede week van november zullen er in totaal acht procent minder treinen rijden. Van 21 december tot en met 5 januari geldt de beperkte dienstregeling in verband met de kerstperiode.

De aangepaste `herfst'-dienstregeling is volgens NS het gevolg van de storm die zondag over het land woedde. Daardoor is in korte tijd een enorme hoeveelheid bladeren gevallen. ,,Veel meer dan normaal'', zegt een woordvoerder van Railinfrabeheer. Onzin, vindt reizigersorganisatie Rover. ,,Ieder jaar vallen de blaadjes van de bomen'', zegt een woordvoerder. ,,Dit is gewoon een normaal weersgegeven.'' Hij vindt dat NS met de beperking van de dienstregeling ,,een brevet van onvermogen'' afgeeft. ,,Wij hebben geen vertrouwen meer in NS.''

Volgens NS worden door de bladeren de sporen glad, waardoor treinwielen slippen of blokkeren. Treinen raken hierdoor zodanig beschadigd dat ze in de revisie moeten. Afgelopen vrijdag had NS nog zo'n 2.300 treinen beschikbaar voor de dienstregeling, vandaag waren dat er ongeveer 1.950.

Gladde sporen in de herfst zijn bij alle spoorwegmaatschappijen een berucht fenomeen. Railinfrabeheer, de organisatie die namens de overheid het Nederlandse spoorwegnet onderhoudt en beheert, laat ieder jaar van 20 oktober tot half december een trein rijden die een plakkerige gel afscheidt, bestaande uit zand en roestvrijstalen deeltjes. Deze maakt de rails stroever. Door de storm is het effect nu onvoldoende, zegt NS.