Voortbestaan popcentrum De Effenaar onzeker

De nieuwbouw van het vervallen Eindhovense popcentrum De Effenaar is onzeker door een bezuinigingsplan van de gemeente. Uiterlijk morgen valt de beslissing in de raad. Vanavond is er een manifestatie met bands.

Popcentrum De Effenaar heeft de hevige storm van afgelopen zondag doorstaan, zeer tot verbazing van menige Eindhovenaar. Want het vervallen pand, gevestigd in een oude linnenfabriek niet ver van het station, telt tal van scheuren en lekkages. Het dreigt bovendien, bijna letterlijk, in het nabijgelegen riviertje De Dommel te zakken.

,,Een deel van het gebouw is al gesloopt'', vertelt directeur Marijke Appelboom in haar kantoortje, een portocabin achter het pand. ,,De rest zou snel volgen, want begin volgend jaar zou de nieuwbouw beginnen.'' Na tien jaar gekrakeel gaf de gemeenteraad in mei 2001 eindelijk `groen licht' voor de door architectenbureau MVRDV ontworpen nieuwbouw, die 12,6 miljoen euro gaat kosten.

Maar ruim twee weken geleden, vertelt Appelboom, hoorde ze dat B en W ,,ineens'' 4,6 miljoen euro op het poppodium wil bezuinigen. ,,Op het stadhuis kreeg ik out of the blue te horen dat de nieuwbouw maximaal acht miljoen mag kosten én dat De Effenaar de stichting Pop-Ei onderdak moet bieden in het gebouw. Dat is onhaalbaar: voor een nieuw gedetailleerd ontwerp is zeker drie jaar nodig. Zolang houden we het in deze bouwval niet vol. Bovendien is een kleiner (regionaal) centrum, dat B en W nu voorstaan, niet rendabel te maken'', zegt Appelboom, die van ,,onbehoorlijk bestuur'' spreekt.

De directeur van stichting De Effenaar (haar zaal biedt plaats aan 650 staande bezoekers) heeft haar hoop gevestigd op de gemeenteraad, die vanavond of morgen over het bezuinigingsvoorstel beslist. Het wordt spannend, zeggen welingelichte kringen. De hele oppositie (PvdA, VVD, SP en de Stadspartij) is tegen bezuinigen. En van de coalitiepartijen (CDA, Leefbaar Eindhoven, GroenLinks, D66 en het OuderenAppèl) zal in elk geval ook GroenLinks het plan afwijzen. ,,De raad heeft het besluit 12,6 miljoen te reserveren voor De Effenaar vorig jaar heel bewust en weloverwogen genomen'', vertelt fractievoorzitter R. Kerkwijk van GroenLinks, ,,dus houd ik het college daaraan.''

Net als zijn collega M. van Dam (PvdA) meent Kerkwijk dat de nieuwe Effenaar met een grote zaal (capaciteit: duizend staande mensen), een kleine zaal (350), een café-restaurant, een foyer, artiestenvoorzieningen en kantoren een nog grotere betekenis zal hebben voor de jongerencultuur in Eindhoven en omgeving dan het oude pand al heeft. Van Dam: ,,De Effenaar komt toch enigszins in de buurt van Paradiso.'' Kerkwijk omschrijft het poppodium als een ,,broedplaats, waar onbekende bands de kans krijgen ervaring op te doen''. Anderzijds moet het straks weer meedoen in de concurrentiestrijd met andere poptempels. ,,De laatste jaren kwamen veel grote bands niet meer naar De Effenaar, omdat de zaal te klein was.''

Directeur Appelboom beaamt dat. ,,Groepen als Motorpsycho uit Noorwegen of Sonic Youth uit New York, die overigens bij ons groot zijn geworden, kosten al gauw 6 tot 10.000 euro, exclusief onkosten. Met 650 jonge bezoekers, die ieder 15 euro entree betalen, is zo'n bedrag niet op te brengen. Dat kan wél als we duizend mensen binnen krijgen.'' Appelboom zegt dat de nieuwe Effenaar niet alleen popbands zal contracteren. ,,Er blijft in de kleine zaal ruimte voor theater, film en jazz.''

Vanuit haar portocabin wijst Appelboom naar de plaats waar de nieuwe Effenaar moet verrijzen. De gemeente Eindhoven is bezig met vier grote projecten, vertelt ze: ,,Een nieuwe zaal voor de Schouwburg, een zwembad voor Pieter van den Hoogenband en de zijnen, de welzijnsstichting Dynamo en De Effenaar. Op het plan dat het verst was gevorderd, De Effenaar dus, willen B en W nu bezuinigen. Ik snap het niet, zeker niet omdat het poppodium tegenover het station het saaie Eindhoven nieuwe uitstraling kan geven.''

Uiterlijk morgen valt dus de beslissing. Vanavond proberen Eindhovense voorstanders van de nieuwe Effenaar de gemeenteraad nog te beïnvloeden met een manifestatie op het Stadhuisplein. De cabaretier Theo Maassen is er, net als de plaatselijke bands Peter Pan Speedrock en Beef.

    • Guido de Vries