Tsjetsjeen in Kopenhagen opgepakt

De Deense politie heeft vannacht de Tsjetsjeense vice-premier Achmed Zakajev gearresteerd. Zakajev, persoonlijk gezant van de Tsjetsjeense president en rebellenleider Aslan Maschadov, werd op verzoek van de Russische autoriteiten opgepakt.

In Moskou zijn twee ex-gegijzelden in ziekenhuizen bezweken aan de gevolgen van het inademen van het gas waarmee zaterdagochtend Russische commando's een eind maakten aan de gijzelcrisis; het aantal doden onder de gijzelaars kwam daarmee op 119, van wie er 117 stierven door het inademen van het gas.

Volgens de Deense politie beweren de Russische autoriteiten dat Zakajev persoonlijk betrokken is geweest bij de voorbereiding van de gijzeling van achthonderd Moskouse theatergangers door een Tsjetsjeens commando; hij zou ook tussen 1996 en 1999 hebben deelgenomen aan andere terroristische acties. ,,De politie van Kopenhagen achtte dat als basis voor een arrestatie voldoende'', aldus een woordvoerder van de Deense politie. De Russen vroegen vorige week vrijdag al om Zakajevs aanhouding, maar ze gaven volgens de Denen toen te weinig informatie. Zakajev is vandaag nog voorgeleid; een rechter besliste dat hij in hechtenis blijft.

Zakajev is in Kopenhagen voor het Tsjetsjeense Wereldcongres, een bijeenkomst van Tsjetsjenen en niet-Tsjetsjeense deskundigen over het conflict in de Kaukasus. Het congres leidde deze week tot een diplomatieke crisis tussen Rusland en Denemarken: de Deense regering weigerde op Russisch verzoek het congres te verbieden, waarop president Poetin aankondigde binnenkort weg te blijven van een in Kopenhagen te houden top van de Europese Unie en Rusland; die top is vervolgens naar Brussel verplaatst.

Tsjetsjeense rebellen schoten gisteren nabij de hoofdstad Grozny opnieuw een Russische legerhelikopter neer. De vier bemanningsleden kwamen om het leven.

In Moskouse ziekenhuizen liggen intussen nog altijd 245 mensen die in het Moskouse theater bedwelmd zijn geraakt bij de bevrijdingsactie van zaterdagochtend. Gisteren mochten in totaal 418 mensen naar huis. De inzet van een onbekend gas om de Tsjetsjeense gijzelnemers snel te bedwelmen – en zeker de weigering ná de gijzeling duidelijkheid te geven over de aard van het gas – heeft de Russische overheid veel kritiek opgeleverd. Bij de Russische bevolking in het algemeen heeft de manier waarop de gijzelcrisis werd beëindigd geen kritiek losgemaakt: volgens een opiniepeiling van het Russische instituut Vtsiom keurt 85 procent van de Russen het optreden van president Poetin in de crisis goed. 46 procent van de Russen is voor voortzetting van de oorlog in Tsjetsjenië – 44 procent wenst vredesoverleg. De inlichtingendienst FSB en het ministerie van Binnenlandse Zaken – verantwoordelijk voor de uitvoering van de bevrijdingsoperatie – krijgen lof van 82 procent van de ondervraagden.