Tien maal hetzelfde

De Jason uit de titel is Jason Voorhees, de moordmachine die voor het eerst opdook in Friday the 13th (Sean S. Cunningham, 1980). De X memoreert het feit dat het de tiende film uit de Friday the 13th-serie is.

Horror doet het goed in vervolgdelen, hoe uitgekauwd en overbodig ook. Halloween is toe aan z'n achtste deel, A Nightmare on Elm Street haalde de 7 en binnenkort ontmoet Freddy Krueger, het horroricoon uit die reeks, Jason Voorhees in Freddy vs. Jason.

In Jason X komt Jason terecht in het jaar 2455, als hij ontdooid wordt op een ruimteschip. De crewleden zijn schaars gekleed, alleen maar geïnteresseerd in seks, en hun narcisme kent geen grenzen. Tijd voor straf dus. Dat is aan Jason wel toevertrouwd.

De beste scène zit aan het eind. Om Jasons moordzucht te stoppen tovert de boordcomputer een virtuele flashback te voorschijn. We zien een idyllisch zomerkamp verschijnen, het kamp uit de eerste Friday the 13th waar Jason voor het eerst toesloeg. Toen slachtte hij nog met een motivatie: de tieners in dat kamp deden aan voorhuwelijkse seks. Maar na alle postmoderne horror à la Scream kun je daar niet meer mee aankomen. Met deze film eigenlijk ook niet.

Jason X. Regie: Jim Isaac. Met: Kane Hodder, Lexa Doig, David Cronenberg. In: City 2, Amsterdam; Lumière 4, Rotterdam; Pathé 5, Eindhoven.