Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Portret van de Nederlandse zakenman Gus Kouwenhoven die al dertig jaar in Afrika woont en tot de intimi van de Liberiaanse president Charles Taylor behoort. Verder aandacht voor de vraag of Nederland mee moet doen aan de Miss World-verkiezingen in Nigeria. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Gesprek met GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller die terugkijkt op de turbulente maanden na de moord op Pim Fortuyn. Voorts een reportage vanaf het Italiaanse eiland Lampedusa dat de laatste dagen overspoeld wordt door vluchtelingen uit Afrika die met gammele bootjes de oversteek naar Europa wagen. Ned.1, 20.30-21.07u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn Rifka Lodeizen en Olga Zuiderhoek die de hoofdrollen vervullen in het toneelstuk van Kees van Kooten. RTL4, 22.30-23.30u.

De leugen regeert. Debat over de uitzending van Netwerk waarin de ouders van Khalid L. (hoofdverdachte in de zaak René Steegmans) werden geïnterviewd. Tv-recensent Maarten Huygen meent dat de ouders tegen zichzelf in bescherming hadden moeten worden genomen. Netwerk-hoofdredacteur Kees Boonman vindt dat de nieuwsrubriek zorgvuldig te werk is gegaan. Ook burgemeester van Venlo, J. Schrijen, komt aan het woord over de wijze waarop de andere media aandacht aan de gewelddadige dood hebben besteed. Ned.3, 23.15-24.00u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: Koos van Zomeren. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.30-21.30u.

Ooggetuige. Aandacht voor de bende van Nijvel die tussen 1982-1985 een reeks overvallen op onder meer de warenhuizen Colruyt en Delhaize uitvoerde. Achtëntwintig mensen kwamen daarbij om het leven. De daders werden nooit gepakt. VRT, 21.55-22.30u.

VPRO's import: Mitterrand, the big secret. Franse documentaire uit 2001 van William Karel geeft portret van François Mitterrand. Twee dagen na zijn dood op 8 januari 1996 onthulde Le Monde dat Mitterrand al tijdens zijn eerste termijn als president aan kanker leed. Twee weken daarna verscheen het boek The big secret van dr. Gubler waarin hij zei veertien jaar lang de medische gegevens te hebben vervalst. Ned.3, 0.00-0.58u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd Olympique Lyon tegen Ajax. Na deze wedstrijd samenvattingen van o.a. PSV tegen Auxerre. Ned.2, 20.25-0.30u.

MUZIEK

Where was I. Portret van de in het leven mislukte singer-songwriter Tim Rose, schrijver van het nummer Hey Joe dat wereldwijd bekend werd door de uitvoering van Jimi Hendrix. Rose overleed, 62 jaar oud, op 24 september van dit jaar. Ned.1, 22.55-23.57u.

FILM

Desperate Measures (Barbet Schroeder, 1998, VS). Actiefilm exploiteert een moreel mijnenveld: politieman Andy Garcia heeft de meervoudige moordenaar Michael Keaton nodig als beenmergdonor voor zijn doodzieke zoontje. RTL5, 22.30-0.20u., met reclame.

Milk Money (Richard Benjamin, 1994, VS). De cartoons van Norman Rockwell vormden inspiratiebron voor feelgood romantische komedie waarin de Amerikaanse onschuld (in de suburbia) wordt gekoesterd. Halfwees ziet in stadse call girl Melanie Griffith levenspartner voor zijn vader Ed Harris. BBC1, 0.35-2.25u.

La belle histoire (Claude Lelouch, 1991, Frankrijk). Pretentieus romantisch epos van pompeuze regisseur van Les uns et les autres bewijst het bestaan van reïncarnatie, aan de hand van de eeuwenlange aanloop tot de ontmoeting tussen zigeuner Gérard Lanvin en dievegge Beatrice Dalle. ARD, 1.20-4.20u., tweetalig.

. Abeltje (Ben Sombogaart, 1998, Nederland). Succesverfilming van beroemd boek van Annie M.G. Schmidt over dolle avonturen van in warenhuislift weggevlogen jochie, vertoont vaart en montage van een videoclip. Morgen, Ketnet, 8.55-10.40u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met regisseur Johan Doesburg over het toneelstuk Het vuil, de stad en de dood van Rainer Werner Fassbinder dat in 1987 wegens vermeend antisemitisme niet werd opgevoerd. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder Harold Schouten in Amsterdam onder meer een gesprek met schrijfster en journaliste Natascha Gerson over de rol van de islam in multicultureel Nederland. 747AM, 22.02-24.00u.