Richard Ashcroft

Man On A Mission heet een van de nummers op de nieuwe cd van Richard Ashcroft, en het ligt voor de hand om dat op hem zelf te betrekken. Want de vroegere zanger van The Verve heeft zich de laatste tijd laten kennen als een man met een boodschap. In de media keerde hij zich tegen de Amerikaanse hetze jegens Irak en op zijn nieuwe, tweede solo-cd spreekt hij zich uit over respect voor de natuur en de futiliteit van onze materialistische wensen. `Check the meaning!' draagt hij ons op. Al dat gekissebis om aardse zaken moet stoppen. Het gaat om andere dingen in het leven. Om liefde, om God, om kinderen.

Deze levenslessen heeft hij vervat in liedjes waaraan zijn poging tot spiritualiteit valt af te horen. Het is alsof de atmosfeer meetrilt als Ashcroft de violen laat zinderen. De synthesizers zweven, de harpen twinkelen gloedvol, zijn stem heeft een messiaanse kracht. Toch leidt Ashcrofts nieuwe levenskoers tot weinig sterke nummers. Check The Meaning is een parel en een waardige opener. Maar later zwermen de instrumentaties te veel uit, alsof ze met Aschroft en zijn goede bedoelingen aan de haal gaan. Daar helpt zelfs de inzet van Brian Wilson (in Nature Is The Law) niet meer aan.

Richard Ashcroft. Human Conditions (Virgin cdhut77)

    • Hester Carvalho