Regisseur André De Toth (102) overleden

Zondag is in Burbank bij Hollywood de Amerikaanse regisseur André De Toth overleden. De in Hongarije als Endre Tóth geboren filmmaker was 102 jaar oud, hoewel sommige bronnen 1912 als geboortejaar vermelden. Voor de oorlog regisseerde Tóth een zestal speelfilms in Boedapest, en in 1939 volgde hij producent Alexander Korda naar Engeland. Vanaf 1942 regisseerde hij voornamelijk B-films in Amerika, maar kreeg een Oscarnominatie als een van de vier scenarioschrijvers van de western The Gunfighter (Henry King, 1950). Korte tijd later zou hij samen met zijn toenmalige echtgenote, de ster Veronica Lake, het faillissement aanvragen. Lake verdween na de scheiding in 1952 geheel uit het zicht, maar De Toths beroemdste film zou in 1953 de 3D-griezelfilm House of Wax worden. Merkwaardigerwijs kon de regisseur zelf geen diepte waarnemen, omdat hij net als collega's John Ford, Raoul Walsh en Fritz Lang maar een oog had.