Rabo wil buurtbalie

De Rabobank en de Stichting Behoud Lokaal Loket werken aan een proef om de dienstverlening in gebieden waar weinig mensen wonen te handhaven. Deze zogenoemde buurtbalies moeten ervoor zorgen dat bankzaken, postdiensten en overheidsdiensten (huursubsidie, rijbewijs) ook in kleine dorpen en buitenwijken beschikbaar zijn. De stichting praat met banken, de posterijen en lokale overheden over een gezamenlijk loket. Een eerste proef begint mogelijk over enkele weken in het Limburgse Epen. ,,Veel banken willen hun loketten niet meer openhouden'', aldus een woordvoerder van de Rabobank. ,,Daarom is het nuttig ook in buitenwijken te kijken wat we voor de buurtbewoner en de minder valide mensen kunnen betekenen.''

A. Plateijn, voorzitter van de Stichting Behoud Lokaal Loket, vindt het te vroeg om precies aan te geven wat er precies gaat gebeuren. ,,We zijn nog druk aan het onderhandelen.'' Hij zegt dat er een proefproject komt, maar weet nog niet waar. Een woordvoerder van bank ABN Amro weet nog niet of deze bank mee zal doen. ,,We volgen dit met belangstelling.'' De Nederlandse Vereniging van Banken bekijkt met het ministerie van EZ of de kartelwetgeving deze vorm van samenweren toestaat.