Nuchter Juventus brengt Feyenoord in het nauw

Kenmerkend voor het kwaliteitsverschil tussen Feyenoord en Juventus was gisteravond in Turijn de wijze waarop beide ploegen de wedstrijd hadden beleefd. Feyenoord-coach Bert van Marwijk stelde na de 2-0 nederlaag ijskoud vast dat hij met frustratie uit Turijn vertrekt omdat zijn ploeg ,,op basis van het spel veel meer had verdiend''. ,,Grote delen van de wedstrijd hebben we gedomineerd. We hebben alleen verzuimd om te scoren'', sprak Van Marwijk, die nu met Feyenoord na vijf wedstrijden op de laatste plaats staat in groep E. Het contrast met het gevoel dat Edgar Davids aan het duel had overgehouden was groot. De Nederlandse middenvelder van Juventus lachte besmuikt toen hij geconfronteerd werd met de analyse van Van Marwijk. ,,Balbezit hebben is aardig, maar het gaat er uiteindelijk om wat je ermee doet. Ik heb geen moment het gevoel gehad dat we deze wedstrijd niet zouden winnen'', stelde Davids, die zich met Juventus eenvoudig plaatste voor de tweede ronde van de Champions League.

De wedstrijd tussen Feyenoord en Juventus legde in vele opzichten nogmaals het gat tussen de top van het Nederlandse voetbal en de elite van Europa bloot. Voor het team van Van Marwijk is het seizoen al geslaagd als de tweede ronde in het prestigieuze voetbaltoernooi bereikt wordt. Voor Juventus daarentegen is het halen van de laatste zestien van de Champions League niet meer dan een plicht. Feyenoord moet in de eerste ronde in iedere wedstrijd een strijd op leven en dood voeren om punten te halen, terwijl Juventus duels met clubs als Feyenoord, Dinamo Kiev en Newcastle United eerder ziet als corvee.

Feyenoord werkt zijn Europese thuiswedstrijden steevast af voor een volledig met hartstochtelijk meelevende supporters gevulde Kuip. Het Delle Alpi-stadion van Juventus blijft daarentegen voor de helft leeg als de kampioen van Italië de verplichte Europese nummers aan het begin van een lang voetbalseizoen afwerkt. De wedstrijd van gisteravond trok dan ook niet meer dan 35.000 toeschouwers, onder wie een paar duizend aanhangers van Feyenoord.

Al na vier minuten kreeg Juventus de vroege voorsprong waar het zo vurig op hoopte. Rechtermiddenvelder Camoranesi mocht in buitenspelpositie doorgaan van de zwak leidende Franse arbiter Veissière en legde de bal op het hoofd van de vrij staande spits Di Vaio: 1-0. Met een vloeiende aanval was de defensie van de Rotterdammers opengereten. Een beter begin had Juventus zich niet kunnen wensen.

Juventus schakelde al snel een tandje terug en verzuimde Feyenoord direct de genadeklap toe te brengen. De Italianen lieten het initiatief aan Feyenoord om via gevaarlijke tegenstoten de voorsprong te kunnen vergroten. De gemakzuchtige en bijna hautaine houding van Juventus leidde ertoe dat Feyenoord vijf minuten voor rust een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker kreeg. Feyenoord-aanvaller Bombarda faalde echter oog in oog met doelman Buffon.

Ook in de tweede helft mocht Feyenoord van Juventus het spel proberen te maken. Opnieuw werd de defensie van de Italianen acht minuten na rust even in verlegenheid gebracht, met kansen voor de Feyenoorders Paauwe en Buffel, maar omdat de gelijkmaker uitbleef hoefde Juventus zich nergens echt ongerust om te maken. Met nog iets minder dan twintig minuten te spelen maakte opnieuw Di Vaio met een messcherpe counter een einde aan de hoop van Feyenoord op een verrassing in Turijn. Na de 2-0 verving Juventuscoach Lippi uit voorzorg zijn basisspelers Thuram, Nedved en Tudor. Want Feyenoord mocht dan een optisch overwicht hebben, de winst kwam voor Juventus eigenlijk geen moment in gevaar.

De Feyenoorders waren er na afloop heilig van overtuigd dat er meer had ingezeten. ,,Dit is teleurstellend'', sprak Paauwe. ,,We wisten te domineren. Ik had niet het gevoel dat Juventus bewust minder scherp speelde, maar eerder dat ze zich geen raad wisten met ons spel.'' Keeper Zoetebier, die in de rust uitviel met een knieblessure: ,,Ik denk dat wij de sterkste tegenstander zijn geweest die ze hier gehad hebben.'' Van Marwijk roemde het sterke spel van zijn ploeg en was van mening dat de scheidsrechter ,,dramatisch slecht'' had gefloten.

Davids haalde zijn schouders op na de woorden van de Rotterdammers. Vijf seizoenen in Italië hebben hem geleerd dat in de Europese top de wijze waarop gevoetbald wordt altijd ondergeschikt is aan het resultaat. Davids: ,,Na de vroege voorsprong zijn we misschien wat te rustig gaan voetballen. Toen hebben we een paar steekjes laten vallen. Maar op dit niveau geeft uiteindelijk de doorslag wat je met de kansen doet. Voor het doel waren wij het scherpst. Vonden ze de scheidsrechter slecht? Ja, dat zou ik ook misschien zeggen als ik verloren had.''

Over twee weken kan Davids met Juventus Feyenoord nog een grote dienst bewijzen door in Oekraïne van Dinamo Kiev te winnen. Als Feyenoord dan thuis wint van Newcastle United, mogen de Rotterdammers alsnog naar de tweede ronde van de Champions League. ,,Ik denk wel dat de trainer een paar spelers rust zal gunnen'', voorspelde Davids. ,,We moeten met al die wedstrijden ook een beetje aan de lange termijn denken. Maar goed, als ik speel, wil ik altijd winnen.''

Van Marwijk had het Delle Alpi-stadion even daarvoor al met een zuur gezicht verlaten. Op weg naar de uitgang kruiste hij nog een keer de stralende Juventus-coach Lippi. Van Marwijk schudde de hand van de Italiaan en zei: ,,Nogmaals gefeliciteerd. Veel succes in Kiev. Ik hoop dat jullie daar winnen.'' Lippi lachte slechts, in de wetenschap dat hij na een efficiënt avondje niet meer afhankelijk is van de gunsten van anderen.

Juventus

2

Feyenoord

0

Ruststand 1-0. 4. Di Vaio 1-0, 69. Di Vaio 2-0. Schds: Veissière (Fra). Tsch: 35.785. Gele kaarten: Tacchinardi (Juventus), Ono, Rzasa, Paauwe en Bombarda (Feyenoord).

    • Koen Greven