Mannen zijn nu eenmaal geen vrouwen

Het begint met een kakofonie van vrouwenstemmen op de geluidsband. Mannen zijn pikgericht, roepen ze, en ellendelingen, lullenbakken en klootzakken. Dan komt Peter Faber op, met een koffer. Hij is, zegt hij, het huis uitgegooid. Er was weer eens heibel. En dan vertelt hij hoe de holenman uit het stenen tijdperk nog de beschermer en de verzorger van de vrouw was – ja, hij vereerde haar. Toen had elk zijn eigen functie, en zijn sterke kanten, en die respecteerden ze van elkaar. Kom daar nu eens om.

Caveman is een monoloog waarmee de Amerikaanse stand-up comedian Rob Becker sinds 1995 twee jaar lang op Broadway stond en nog steeds rondreist. De tekst maakt ook zonder hem furore. Alleen al in zes Europese landen hebben acteurs ter plaatse er hun eigen voorstelling van gemaakt. Nederland is het zevende, met de eerste productie van het nieuwe theaterbedrijf WinterSpelen van actrice Yvonne van den Hurk en tv-producent Harry de Winter.

Eigenlijk is Caveman vooral een conference over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Die zitten sinds de oertijd in de genen, aldus Becker – dus waarom accepteren we ze niet gewoon? De man blijft een jager. Als zijn overhemd versleten is, gaat hij in een winkel een nieuw overhemd scoren: ,,Zo hebben we leren jagen.'' Die man gaat niet winkelen, hij gaat kopen. Terwijl de vrouw graag hamstert, ook als ze niets nieuws nodig heeft. Mannen hebben een speer, vrouwen een mandje.

Zo opgeschreven lijkt het een schematisch betoog, maar Becker fleurt het op met een groot aantal vermakelijke voorbeelden. Met succes mikt hij op de lach van de herkenning. Bijvoorbeeld: als het ene stel bij een ander stel op bezoek is geweest, weet de vrouw na afloop al hun intieme details. De man weet niks, alleen dat die andere man een nieuwe boor heeft.

En zo verder. Wat er gerechtvaardigd was aan alles wat de vrouwenbeweging van de jaren zeventig tegen de mannenmaatschappij had in te brengen, blijft behendig buiten beschouwing. Becker beperkt zich tot de alledaagse huiselijke misverstanden. En een acteur als Peter Faber, die met zijn cabaret-flair ook alert op de zaal kan reageren, weet daar wel raad mee. Mede dankzij de levendige bewerking van Barbara van Kooten maakt hij er een vrolijk en beeldend verteld verhaal van, met een vredelievende conclusie. Heus, mannen zijn best aardig. Ze bedoelen het goed. Ze zitten alleen anders in elkaar. Begrijp dat nu eens.

Voorstelling: Caveman, van Rob Becker, door WinterSpelen. Spel: Peter Faber. Regie: Yvonne van den Hurk. Gezien: 28/10 in Nieuwe de la Mar, Amsterdam. Tournee t/m 25/5. Inl. 015-2159415 of www.winterspelen.net

    • Henk van Gelder