Makaay opnieuw plaag voor Bayern

Bayern München, twee jaar geleden nog winnaar van de Champions League, is uitgeschakeld in het Europese voetbal. In de voorlaatste groepswedstrijd van groep G verloor de koploper uit de Duitse competitie gisteren met 2-1 van Deportivo La Coruña. Daardoor is zelfs de derde plaats, die recht geeft op deelname aan het (vervolg van het) UEFA-Cuptoernooi, onbereikbaar geworden. Het beslissende doelpunt van de Spanjaarden kwam op naam van de Nederlandse spits Roy Makaay.

Voor Newcastle United, de volgende tegenstander van Feyenoord in groep E, is het Europees avontuur nog niet voorbij. Na de verrassende zege van vorige week op Juventus won de Engelse ploeg van coach Bobby Robson gisteren op St. James Park van Dinamo Kiev: 2-1. Door die overwinning heeft Newcastle over twee weken in Rotterdam voldoende aan een gelijkspel om Feyenoord voor te blijven in de eindrangschikking, en dus uit te schakelen.

Newcastle mag bij winst zelfs nog hopen op de tweede ronde van de Champions League, maar is dan wel afhankelijk van de hulp van het reeds geplaatste Juventus dat bij Kiev op bezoek gaat.

Gisteren telde voor The Magpies alleen de winst, liefst met ruime cijfers zodat ook het onderling resultaat ten opzichte van Kiev in Engels voordeel zou uitvallen. In die opzet slaagde de ploeg, zij het pas na rust en nadat de bezoekers vlak na de onderbreking via Sjatskik op voorsprong kwam. Routiniers Speed en Shearer (strafschop) stelden daarop echter alsnog Newcastle's tweede overwinning veilig.

Bayern München streed in La Coruña voor de laatste kans, maar kwam ondanks hevig aandringen na rust op achterstand. Santa Cruz maakte een kwartier voor tijd nog wel gelijk, waarna Makaay één minuut voor tijd met een indrukwekkende volley het vonnis velde over de Duitse sterrenformatie. In München was de oud-speler van Vitesse vorige maand ook al verantwoordelijk voor de nederlaag van Bayern. Makaay scoorde toen drie keer.

Manchester United leed eveneens een verrassende nederlaag, al trad de Engelse ploeg al zeker van de volgende ronde niet in de sterkste samenstelling aan tegen Maccabi Haifa. Beckham, Giggs en Barthez kregen rust, Van Nistelrooij, Keane, Butt en Brown ontbraken door een blessure. De ploeg uit Israël, voor de thuiswedstrijden aangewezen op Cyprus, kende weinig problemen met de veredelde B-ploeg en won met 3-0.

Ook bij Barcelona ontbraken enkele basisspelers, maar de ploeg van trainer Van Gaal won wel: met 1-0 van en bij Club Brugge.