Jeugd vond volop vakantiewerk

Jongeren hebben afgelopen zomer bij het vinden van een vakantiebaan geen last gehad van de neergang in de economie. Dat meldt de vakcentrale FNV na onderzoek onder 641 vakantiewerkers van 12 tot 26 jaar. De ondervraagde jongeren hebben meer uren gewerkt dan vorig jaar. De belangrijkste reden voor een vakantiebaan is het verdienen van geld, zeiden de vakantiekrachten. Verder vinden ze het belangrijk werkervaring op te doen en met collega's om te gaan. De verdiensten gingen vooral op aan uitgaan en kleding. Opvallend is dat 5 procent van de jongeren de vakantiebaan gebruikt om familie te onderhouden. Als onprettig aspect van vakantiewerk noemden de jongeren de ongunstige werktijden. De organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven, MKB-Nederland, had in juni gemeld dat in de zomer fors minder vakantiewerkers nodig waren dan vorig jaar.