Hilary Swank

De actrice die een Oscar won door zich als jongen te verkleden voor `Boys Don't Cry' mag nu Al Pacino bewonderen in `Insomnia.

Ze werden in hetzelfde ziekenhuis in Lincoln, Nebraska geboren: Brandon Teena en de actrice die hem gestalte zou geven: Hilary Swank (30 juli 1974). Deze anekdote gebruikte ze ook om regiseuse Kimberly Peirce ervan te overtuigen haar de rol te geven van de als meisje geboren Brandon. De speelfilm Boys Don't Cry laat in het midden of de gedaanteverwisseling transseksuele of lesbische motieven had. Boys Don't Cry was een van de ontdekkingen van 1999 en Swank verscheen bij elke gelegenheid waar zij weer een acteerprijs ging ophalen in baljurken uit de jaren vijftig, met de Oscaruitreiking als hoogtepunt, vol taft en juwelen.

In interviews verklaarde de atletische en benige actrice het `een eer te vinden als homoseksueel rolmodel (en sekssymbool) te zijn uitverkoren'. En ze grapte veelvuldig dat haar eerste rol als Mowgli in een jeugdtheaterproductie van The Jungle Book haar al op deze latere crossdressing had voorbereid. In werkelijkheid leefde de met acteur Chad Lowe (broer van Rob) getrouwde actrice in de aanloop op de film een maand lang in travestie, sliep met een kunstpenis en afgebonden borsten. Samen met haar man stond ze bijvoorbeeld in de onafhankelijke productie Quiet Days in Hollywood (1992) en de door hem geregisseerde korte film The Audition (2000), waarin Lowe zijn ervaringen als acteur verbeeldde.

Op dezelfde naïef-gezellige manier als over haar vertolking van Brandon Teena babbelt ze nu over haar samenwerking met Al Pacino in Christopher Nolans Insomnia. Haar Ellie Burr is een jonge politieagente die vol bewondering naar de veteraan mag opkijken. Op dezelfde manier staarde ze vol adoratie naar Pacino op de set, vertelde ze. En als hij er wat van zei, dan kon ze eenvoudigweg antwoorden dat ze `in haar rol zat'. Boys Don't Cry en Insomnia zijn de twee pijlers van haar prille filmcarrière die verder veel televisiewerk omvat, onder meer tegenover Leonardo DiCaprio in de sitcom Growing Pains, die haar aan haar toekomstige echtgenoot zou voorstellen. Bij liefhebbers van martial arts-films zal haar filmdebuutrol in The Next Karate Kid (1994) en misschien zelfs een klein optreden in de Buffy the Vampire Slayer-film (1992) bekend zijn. In die tijd leefde ze met haar moeder in een auto in Los Angeles, terwijl Hilary een acteercarrière nastreefde. Ambitie kan haar niet ontzegd worden.

    • Dana Linssen