Havens werken aan veiligheid

De Eemshaven en de haven van Delfzijl gaan een plan van aanpak opstellen om de veiligheid in en om de terreinen en gebouwen te verscherpen. De bestaande calamiteitenplannen worden doorgenomen en onder meer aangevuld met maatregelen die terroristische aanslagen moeten voorkomen. De IMO (International Maritime Organisation) en de OESO (organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling) roepen havens wereldwijd op gebouwen, terreinen, installaties en schepen beter te beveiligen tegen criminelen en terroristen. De directie van Groningen Seaports, zoals de noordelijke havens zich noemen, komen binnenkort bijeen met de douane, politie, marechaussee, gemeente Delfzijl en Eemshaven en ondernemers om te inventariseren welke maatregelen nodig zijn. Gedacht wordt onder meer aan een speciaal telefoonnummer waar verdachte zaken kunnen worden gemeld en het plaatsen van meer camera's.

Hoe reëel is het gevaar voor terroristische aanslagen of criminele activiteiten in en rond de Groninger zeehavens? Woordvoerder R. Genee van Groningen Seaports noemt het voorbeeld van een schip dat ongeveer zes weken geleden met achttien verstekelingen uit Koerdistan de Eemshaven binnenvoer. ,,En dit voorjaar was er een schip in Delfzijl waar een torpedobuis onder de waterspiegel was vastgelast met daarin 41 kilo cocaïne.'' Naast mensensmokkel en drugstransporten, willen de havens zich ook beveiligen tegen insluipers. ,,Keurig gekleed gingen de boeven aan boord, daarmee de omstanders achterlatend met het idee dat zij van de havendienst, de verlader of de rederij waren. Met een half miljoen euro aan buit verlieten ze de schepen weer.''

Ook de Friese zeehaven in Harlingen zal bij de havenuitbreiding die nu in volle gang is meer beveiliging regelen, aldus gemeentewoordvoerder Sj. Brandsma. In Harlingen werd enkele jaren geleden een speciale marechausseepost opgezet die zich richt op mensensmokkelaars. Veel oudere Harlinger burgers fietsen en wandelen dagelijks in en bij de havens. Brandsma: ,,Als zij iets verdachts zien, melden ze dat meteen. ''.