Gezellige multiculti

`Bend It Like Beckham' betekent niet dat je net zo sexy kunt bewegen als de Engelse voetballer, maar de bal net zo kunt krommen als hij. En dat kan Jess, een meisje dat ervan droomt ooit uit een voorzet van de Engelse aanvoerder te scoren. Maar Jess heeft niet alleen het probleem dat ze een meisje is, ze is ook nog eens een Indiaas meisje, en voor haar is de gedachte aan voetbal überhaupt al absurd.

Bend It like Beckham is een romantische komedie, en dus komt uiteindelijk alles goed - als je maar echt wilt komt alles altijd goed -, ook al betekent dat niet dat ze samen met Becks de bal rondspeelt. De problemen van de multiculturele samenleving worden in deze Engelse film op hun gezelligst over het voetlicht gebracht. Natuurlijk begrijpt de coach van de Hounslow Harriers, het vrouwenteam waarvoor Jess stiekem gaat spelen, wat het is om gediscrimineerd te worden. Hij is immers Iers! Ja, zo heeft iedereen wel wat. Bend It Like Beckham, dat in Engeland veel succes had, swingt even braaf als vrolijk langs alle problemen die er voor een Indiaas meisje in Londen voorhanden zijn. Als ze een doelschop neemt, vormen plotseling vier in sari's gehulde tantes het muurtje voor het doel. Opdat wij niet denken dat problemen met je familie tot Indiase meisjes beperkt blijven, mogen ook Jess' vriendin en coach moeite hebben met hun familie. De moeders van beide meisjes stelen de show met hun traditionele opvattingen versneden tot keurige oneliners. ,,There is a reason Sporty Spice is the only one without a fella.''

Bend It Like Beckham. Regie: Gurinder Chadha. Met: Parminder Nagra, Keira Knightley, Jonathan Rhys Myers. In 20 bioscopen.