Geen fuif in de kerk graag

Een feestje bouwen in een leegstaande kerk, mag dat? Nee, zegt de Zwolse stichting Vom Himmel hoch. Voorzitter H.J. Wilbrink wil dat gemeenten niet langer uit gebruik geraakte kerken als café of feestzaal verhuren of verkopen.

De Oude Mariakerk in Deventer dreigt geëxploiteerd te worden door een uitbater die er een horecagelegenheid wil vestigen. ,,Geert Grote (grondlegger van de Moderne Devotie, red.) is daar begraven. Alleen al het idéé dat er op zijn graf gefeest wordt.''

De Mariakerk gebouwd eind dertiende eeuw is sinds 1955 niet meer in gebruik. De Stichting Mariakerk, die het gebouw beheert, zegt het onderhoud niet meer te kunnen verzorgen. Wilbrink is zelf niet kerkelijk meer, maar vindt dat er te weinig aandacht wordt besteed aan het christelijk erfgoed. ,,Je moet wel respect hebben voor al die mensen in de Middeleeuwen die in die kerken met hun verdriet naar God zijn gekomen. En daar zitten wij nu met onze xtc-feestjes.''

Veel kerkgemeenten hebben het moeilijk door een teruglopend aantal bezoekers en vooral oude kerken, die duur in onderhoud zijn, raken in financiële nood. Toch mogen zij niet worden verkocht, vindt Wilbrink.

Maar wat kan eigenlijk wél? Een glas wijn, geserveerd tijdens de pauze van een concert, moet kunnen. ,,Maar in de Bethlehemsekerk in Zwolle hebben ze een spiegelwand met een complete bar gebouwd. Dat vloekt gewoon. Een vriend vertelde me dat hij naar een autobeurs in een kerk geweest was. Dat heeft niets meer te maken met de oude functie.''

En er mag zeker niet aan gesleuteld worden om mensen in de kerk te houden. Wilbrink: ,,Dan slopen ze die oude bankjes weg, omdat mensen daar misschien niet lekker op zitten, en zetten ze van die bioscoopstoelen neer. Niets lijkt meer heilig.''

Kerken zijn voor hun onderhoud afhankelijk van gemeentelijke subsidies. De activiteiten van de stichting zijn wegens geldgebrek beperkt tot een serie concerten en culturele avonden in kerken in het IJsselgebied. Met gepaste muziek.