Ex-ster Neuer Markt nu vast

De oprichter van het Duitse filmverhuurbedrijf Kinowelt, Michael Kölmel, is gisteren in preventieve hechtenis genomen. Kölmel wordt verdacht van bedrog en overtreding van de faillissementswetgeving. Dat heeft het openbaar ministerie in München gisteren bekendgemaakt.

Ooit was Kinowelt één van de veelbelovende nieuwe ondernemingen met een notering op de Duitse aandelenmarkt voor jonge bedrijven, Neuer Markt. Eind vorig jaar belandde de onderneming in surseance. Juist deze week wilde Michael Kölmel, samen met zijn broer Rainer en ondersteund door twee banken, de onderneming weer voor 32 miljoen euro van de schuldeisers terugkopen. Justitie onderzoekt of Kölmel geld uit Kinowelt heeft gehaald en ondergebracht bij andere bedrijven waarvan hij eigenaar is.

Kölmel, een gepromoveerd wiskundige uit Göttingen en filmfanaat, richtte in 1984 een bedrijf op dat films verhuurde, speelhallen exploiteerde en geld verdiende met de marketing van voetbalclubs. De grote klapper kwam in 1997 toen Kölmel de Duitse rechten verwierf op het kassucces The English Patient. Een jaar later ging Kinowelt naar de beurs.

Het kapitaal waarover hij dankzij de notering kon beschikken, gebruikte hij onder andere om een immens pakket filmrechten ter waarde van 300 miljoen dollar te kopen. Om de rechten te bemachtigen, moest hij mediaconcern Bertelsmann en de Beierse filmrechtentycoon Leo Kirch overbieden. Kirch en Bertelsmann namen wraak door hun tv-zenders te verbieden de films van Kinowelt uit te zenden. Schulden, rentelasten en een gebrek aan inkomsten nekten het bedrijf.