Europese topclubs willen salarisplafond

De top van de Europese voetbalclubs komt met een eigen `stabiliteitspact'. Daarin wordt onder meer een salarisplafond voor de spelers voorgesteld. Ook wenst de G14, het samenwerkinsgverband van de clubs, regels te stellen aan de financiële huishouding, zo meldt Financial Times vandaag. Het doel is om op den duur tot een behoorlijke kostenbeheersing in het voetbal te komen.

Volgens de Financial Times zal de ledenraad van de G14 het pact volgende week in Brussel goedkeuren. Bij de G14 zijn 18 clubs waaronder Real Madrid, Manchester United en Bayern München maar ook Ajax en PSV aangesloten. Vorige week heeft het dagelijks bestuur van de G14 in Milaan overeenstemming bereikt over de uitgangspunten van het pact.

De belangrijkste afspraak die de clubs volgens de Engelse krant hebben gemaakt is een salarisplafond voor de spelers. De afgelopen jaren namen de salarissen zo'n vlucht, dat de kloof tussen arme en rijke clubs steeds groter werd. Door de economische tegenwind en tegenvallende opbrengsten uit televisierechten kunnen zelfs de topclubs de salarissen niet of nauwelijks meer betalen.

Bovendien maken die salarissen het de clubs steeds moeilijker om er een gezonde bedrijfsvoering op na te houden. De G14 roept de clubs op om een maximum te stellen aan de spelersvergoeding. De salarispost zou al op korte termijn moeten worden beperkt tot zo'n 50 à 60 procent van het jaarlijks budget van de club. Op de middellange termijn moet dit aandeel worden gereduceerd tot maximaal 50 procent van de omzet.