Enschede wil ambtenaren uit Duitsland

De gemeente Enschede wil via vakbladen enkele tientallen Duitse ambtenaren werven om zijn personeelstekort op te lossen. Er is vooral behoefte aan projectmanagers en specialisten op het gebied van stedenbouw. ,,We mikken op Duitsland omdat de economie daar nog een stuk slechter is dan in Nederland, dus er zullen wel wat werklozen rondlopen'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

Enschede kampt al jaren met vertrekkend personeel omdat het bedrijfsleven betere arbeidsvoorwaarden biedt. Op het `dieptepunt' waren van de 22 banen bij het Enschedese grondbedrijf er nog maar acht bezet. Tot dusver werd het personeelstekort opgevangen door het inhuren van externe adviseurs. Omdat de kosten hiervoor flink oplopen, wil de gemeente voortaan zoveel mogelijk kerntaken weer door vaste medewerkers laten verrichten.

Volgens een woordvoerder van Euregio, het samenwerkingsverband van overheden in de Duits-Nederlandse grensstreek, is het nieuw dat in Duitsland wordt geworven voor ambtelijke diensten. ,,Tot nu toe zijn vooral leraren, fysiotherapeuten en bouwvakkers de grens over gekomen.'' Hij denkt niet dat Enschede veel kans maakt bij de werving, omdat ook aan de andere kant van de grens een grote behoefte aan `toppers' bestaat.

Een woordvoerder van het Centrum voor Werk en Inkomen (het voormalige arbeidsbureau) verwacht dat eventuele Duitse ambtenaren het moeilijk zullen krijgen met de taal en de Nederlandse regelgeving, die sterk afwijkt van de Duitse. De gemeente denkt niet dat de taal een probleem is – de Duitsers zullen eerst twee weken voor een taalcursus naar de nonnen in Vught worden gestuurd. Ook de regelgeving is geen probleem, verwacht de woordvoerder. Bijvoorbeeld groenplanologen (die moeten bepalen hoe een woonwijk eruitziet) zouden daar niet door worden gehinderd.