Een bankier die bijna priester werd

`Jij moet priester worden', zei zijn moeder tegen hem toen hij in zijn laatste jaar van de lagere school zat. Ze had al voor hem gebeden. En dus ging hij het seminarie in, naar het Gymnasium Sint Norbertus Heeswijk.

Harry Baeten (58) is geen dienaar van het altaar geworden, maar bankier. Met ingang van 1 december wordt hij de nieuwe bestuursvoorzitter van F. van Lanschot Bankiers. Zijn voorganger Bert Heemskerk wordt de nieuwe baas van Rabobank. F. van Lanschot Bankiers krijgt met Baeten een veteraan aan het roer. Al 33 jaar werkt hij voor de bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven. Sinds 1986, toen hij 42 jaar was, is hij lid van de raad van bestuur van het Bossche bankiershuis.

Baeten: ,,De benoeming kwam wel onverwachts. Ik was eigenlijk van plan om in de tweede helft van volgend jaar zelf afscheid te nemen. Ik heb er dus eerst wel even thuis over gesproken met mijn vrouw voordat ik ja zei.''

De geboren Tilburger komt uit een gezin met dertien kinderen. ,,Daarom had mijn middelbareschoolopleiding ook een praktische kant. Ik had er kost en inwoning'', zegt Baeten. Twee broers waren hem reeds voorgegaan en een derde zou hem volgen. Na zijn middelbareschooltijd zette student Baeten zijn opleiding voort aan het Groot Seminarie te Haaren.

Maar na anderhalf jaar studie, voornamelijk filosofie, vond hij het genoeg geweest. ,,Ik zag nu veel meer van de buitenwereld. Tijdens de middelbareschooltijd was ik maar drie keer per jaar thuis, naar de radio werd er bijna niet geluisterd.'' Daar kwam bij dat Baeten destijds zijn vrouw tegen het lijf liep. ,,Sindsdien zijn we onafscheidelijk.'' Alleen zijn oudste broer is priester geworden. ,,Ik ben wel gelovig, maar zit niet elke zondag in de kerk.''

Het afscheid van de priesteropleiding opende de weg voor Baeten naar de financiële wereld. De Amsterdamsche Bank in Tilburg werd in 1963 zijn eerste werkgever. ,,Toeval, mijn vader had er een baantje voor mij geregeld.'' In die tijd begint hij ook met zijn studie rechtsgeleerdheid. Na zijn afstuderen in 1969 kon hij aan de slag bij F. van Lanschot Bankiers.

Het sollicitatiegesprek voerde de jonge Baeten met drie firmanten en twee directeuren van de banken, allen telgen uit het geslacht Van Lanschot. ,,Ik hoefde verder niet een of andere test af te leggen, maar wel een stukje tekst overschrijven uit Elsevier.'' Na grafologisch onderzoek besliste Van Lanschot vervolgens of Baeten de juiste man voor de bank zou zijn.

Zelf omschrijft Baten zich als een harde werker, die moeilijkheden niet uit de weg gaat. Maar hij zal niet snel met de vuist op tafel slaan, of collega's zijn dictaat opleggen. Soms zoekt hij te lang naar consensus en dan ,,word je snel een weifelaar genoemd.'' En natuurlijk is hij ook ambitieus. ,,Maar sommige dingen overkomen je ook. Ik heb niet gedacht, toen ik begon bij Van Lanschot: ooit zit ik in de raad van bestuur.''

Baeten is ook een beetje een dossiervreter, zegt T. van der Ven, directeur van het Skan-fonds (voorheen Stichting Katholieke Noden), waar Baeten penningmeester van het bestuur is. Skan krijgt zijn geld van de bank- postgiro- en krasloterijen en geeft dat weer aan goede doelen, zoals projecten voor dak- en thuislozen. ,,Je merkt dat hij zich grondig heeft voorbereid en precies weet waar de projecten over gaan'', zegt Van der Ven. Baeten is volgens hem bovendien zeer toegankelijk. Van der Ven: ,,Je kan altijd bij hem terecht.''

Inmiddels heeft Baeten een aardige serie nevenfuncties, waarvan de meeste voortkomen uit zijn functie van bankier, zegt hij zelf. ,,Ik maak niet zo'n onderscheid tussen werk- en vrije tijd. Ik pleeg in elk geval 's avonds tegen elven op te houden met werken. Daar heb ik het goed met mijn vrouw over gehad. Na elven luister ik met mijn vrouw, onder het genot van een glas wijn, naar een opera.''

Hij heeft nog wel een abonnement op de schouwburg, maar gebruikt dat amper. Aan sport komt Baeten ook bijna niet toe. Lezen doet de bankier nog wel. Maar geen fictie. Theoloog Harry Kuitert is een van zijn geliefde auteurs. ,,Je hoeft het niet met hem eens te zijn, maar hij zet je zo aan het denken.''

    • Philip de Wit