Economische dip treft beginners

Bijna iedere hbo'er of academicus met minder dan vijf jaar ervaring gaat er dit jaar in besteedbaar inkomen op achteruit. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediar, weekblad voor hoogopgeleiden. ,,De goudhaantjes van gisteren zitten vandaag in de hoek waar de klappen vallen'', concludeert het weekblad. Vorig jaar nog vochten werkgevers om talentvolle jongeren: het gemiddelde salaris voor een starter was 9 procent hoger dan in het jaar ervoor. Dit jaar is de stijging amper 1 procent. Een startende hbo'er krijgt 24.546 euro, een beginnende academicus 27.459 euro bruto per jaar. Alleen ervaren werknemers en schaarse vaklieden kunnen zich aan de negatieve tendens onttrekken: academici met meer dan tien jaar ervaring krijgen er gemiddeld 5,6 procent bij. Werkgevers blijken door de terugvallende economie te bezuinigen op onder meer scholing en onkostenvergoedingen. ,,Slechts op één arbeidsvoorwaarde wordt niet bezuinigd: de lease-auto. Net als vorig jaar heeft 35 procent een auto van de zaak'', concludeert het blad.