Droogte halveert graanoogst Australië

De Australische graanoogst zal dit seizoen minder dan de helft zijn van die van vorig jaar als gevolg van de hevigste droogte in de recente Australische geschiedenis.

De tarweoogst van het seizoen 2002-2003 zal zelfs 58 procent minder dan zijn dan vorig jaar, zo voorspelt het landbouwbureau ABARE. De meteorologische diensten verwachten dat droogte de komende maanden zal aanhouden.

De droogte, die vooral de staten New South Wales en Victoria in zijn grip heeft, heeft inmiddels ook zijn weerslag op de Australische handelsbalans. Terwijl de invoer met 1 procent afnam, ging de Australische uitvoer met 2 procent achteruit. Voor de maand september stond de handelsbalans voor ruim 988 miljoen Australische dollar (564 miljoen euro) in het rood. Het was de elfde maand in successie dat het land een negatieve handelsbalans had. Handelsminister Mark Vaile wijt de slechte cijfers aan de moeilijke internationale marktsituatie en de onzekere veiligheidssituatie in delen van de wereld. ,,Maar we kunnen de effecten van de met 50 procent verminderde landbouwopbrengsten niet verhullen'', aldus minister Vaile.

ABARE verwacht dat door de droogte dit jaar de Australische economische groei 0,7 procent minder hoog zal uitvallen. De economische effecten zullen vooral op het platteland hard aankomen. De banken verwachten overigens nog geen grote toename van het aantal faillissementen, omdat de oogsten de afgelopen jaren juist wel hoog waren en de prijzen op de wereldgoederenmarkten eveneens.

    • Hans van Kregten