Doodgeslagen man `caféruzie'

Op de stoep voor een café in Rotterdam-Zuid werd zaterdag een man doodgeslagen. Het was geen vorm van zinloos geweld, meldt de politie.

Zinloos geweld? ,,Geen sprake van'', zegt woordvoerder Anne Geelof van de politie Rotterdam-Rijnmond over de vechtpartij die zaterdagavond een 46-jarige Rotterdam het leven kostte. ,,Dit is niet te vergelijken met de gebeurtenissen in Venlo. Het was een ordinaire caféruzie.''

Over de toedracht valt volgens de politie nu nog weinig te zeggen. Wel dat politieagenten zaterdagavond om acht uur naar de Costa del Sol werden geroepen, een café in een van de probleemwijken in Rotterdam-Zuid, Hillesluis. Zij troffen daar, op de hoek van de Putselaan, een zwaargewonde man voor de deur van het café. Toen de agenten hem wilden helpen, aldus Geelof, werden zij belaagd door enkele mannen, onder wie een 40-jarige Rotterdammer die werd aangehouden en ook nog door een politiehond werd gebeten. De mishandelde 46-jarige man bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen aan hoofd en buik. Het ging uitdrukkelijk niet, zo stelt de politie, om een man die een ruzie had proberen te sussen, zoals eerder werd gemeld en prompt tot een hernieuwde discussie over zinloos geweld leidde. Het betrof iemand die al in het café ruzie had gekregen met twee andere mannen, onder wie de 40-jarige man. De andere verdachte, een 34-jarige Rotterdammer, werd zondagmorgen bij het café aangehouden. ,,Hij kwam iets ophalen wat hij bij het vechten verloren was'', aldus Geelof. De mannen zouden vanmiddag worden voorgeleid. Hun zal vermoedelijk zware mishandeling de dood tot gevolg hebbend ten laste worden gelegd.

Costa del Sol staat bij buurtbewoners niet bekend als een gewelddadig café. ,,Er gebeurt hier in deze buurt van alles, maar vooral bij andere cafés. Ik ben verbaasd dat dit hier is gebeurd'', zegt gemeentelijk toezichthouder Ali Badullah. Aan de bar van het café zit een tiental bezoekers die over de zaak weinig kwijt willen, behalve ,,dat we gek worden van reporters die het dramatischer maken dan het toch al is'', aldus een blonde vrouw. De sfeer is bedrukt. De eigenaresse van een winkel, drie panden ernaast, bevestigt dat het een rustige kroeg is. ,,Wij hebben nooit last.'' Niet dat de buurt zo fantastisch is, zegt de 64-jarige Syl Maijer, van oorsprong Duitse, die jarenlang heeft gewerkt achter de bar van een ander café, 't Kruispunt, honderd meter verderop. Wat ze daar heeft meegemaakt, ,,is een erg verhaal'', zegt ze. ,,Een Marokkaan werd ooit dwars door het raam heen neergeschoten. Er kwamen Antillianen binnen die onze bezoekers dwongen hun sieraden af te geven.'' Haar 35-jarige zoon probeert na vijftien jaar drugsgebruik af te kicken. Eén keer, vertelt ze, is ze een dealer die haar zoon van drugs voorzag, met een hondenketting te lijf gegaan. ,,Zo triest was ik.''