Deens meisje kraakt de bank

Heist is het Engelse woord dat een filmgenre typeert, en wordt in het Nederlands vaak vertaald als kraak. Het genre betreft films die hoofdzakelijk gewijd zijn aan een onmogelijk lijkende, ideale inbraak: laserstralen moeten omzeild worden, bewakingsbeambten uitgeschakeld of afgeleid, codes opgelost, handlangers verraden. Recente voorbeelden waren films als Femme Fatale, The Score, Ocean's Eleven en David Mamets Heist. De Nederlandse titel Kraak! doet precies zo'n film vermoeden, maar de originele Deense titel Klatret⊘sen betekent Klautermeid. Het gaat hier namelijk om een kinderfilm, winnaar van de publieksprijs van het afgelopen Cinekid-festival.

Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, zoals Robert Rodriguez bewees in de kinderspionnenfilm Spy Kids. Voorwaarde is wel dat de misdaad een goed doel dient, zoals het redden van de wereldvrede of, in het geval van Kraak!, het financieren van een onbetaalbare, onverzekerde Amerikaanse operatie van je zieke vader. Als je moeder dan ook nog eens beveiligingsbeambte is van de best bewaakte bank van Denemarken, en je zelf alpinistisch aangelegd bent, dan hang je voor je het weet te bungelen in een schacht boven de kluis.

De debuterende regisseur Hans Fabian Wullenweber slaat zich met flair door de opdracht heen om een moderne, niet-moralistische, spannende en onderhoudende kinderfilm te maken. Opnieuw bevestigen de makers van een Deense jeugdfilm dat men daar weet hoe het moet: een volwassen budget, kinderen niet onderschatten, want ze weten meer van computers dan hun ouders en kennen ook de wetten van de meeste filmgenres, en vooral geen getut rond de tere kinderziel. Een paar aardige, niet al te nadrukkelijke pedagogische boodschappen zijn toegestaan. Uiteraard is het meisje de baas van de operatie, en speelt ze twee vriendjes tegen elkaar uit, een nerd en een rasta. Van moeders moet je de professionele kwaliteiten benutten, vaders zijn liever, maar zwak. Deze vader levert het alibi voor een inbraak, en zorgt bovendien zonder het te weten voor de vluchtauto, een skelter die onder slagbomen kan doorrijden.

Kennelijk vonden de volwassen juryleden van Cinekid Kraak! niet de beste film. Ik neig ernaar de kinderjury gelijk te geven, want Kraak! is ideaal entertainment zonder pretenties, maar met het hart op de goede plaats.

Kraak! (Klatret⊘sen/Catch That Girl). Regie: Hans Fabian Wullenweber. Met: Julie Zangenberg, Stefan Pagels Andersen, Mads Ravn, Nastja Arcel, Anders W. Berthelsen. In: Rialto, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam; Haags Filmhuis; De Keizer, Deventer.

    • Hans Beerekamp