Bush overlegt met Blix over Irak

De chefs van de VN-wapeninspecteurs bezoeken vandaag de Amerikaanse president Bush en vice-president Cheney voor overleg over Irak. Hans Blix, hoofd van het VN-wapeninspectieteam UNMOVIC, en Mohamed ElBaradei, directeur-generaal van het Internationaal Atoom Energie Agentschap, zijn uitgenodigd door het Witte Huis, aldus functionarissen van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties.

De wapeninspecteurs, die voor het eerst met Bush en Cheney spreken en ook nationaal veiligheidsadviseur Rice ontmoeten, zullen onder meer verslag uitbrengen van hun bezoeken aan de hoofdsteden van de andere permanente leden met vetorecht in de VN-Veiligheidsraad, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk. Volgens een VN-diplomaat geeft hun bezoek vandaag aan Washington aan hoezeer de VS serieus nadenken over een terugkeer van de VN-wapeninspecteurs naar Irak.

Blix en ElBaradei steunden maandag in de VN-Veiligheidsraad de harde eisen aan Irak in een Amerikaanse ontwerpresolutie. De Veiligheidsraad is al zeven weken verdeeld over de vraag hoe Irak moet worden ontwapend. Die onderhandelingen gingen ook gisteren door, vooral tussen Amerikaanse en Franse diplomaten. Het Amerikaanse voorstel bepleit indringende wapeninspecties in Irak, met automatisch een militaire reactie als Bagdad niet meewerkt. Een Frans tegenvoorstel eist dat de VS terugkomen naar de Veiligheidsraad voor goedkeuring van zo'n militaire actie, als Irak de wapeninspecties dwarsboomt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, zei gisteren op een persconferentie dat de onderhandelingen vorderen. ,,We komen dichtbij een punt waar we kunnen zien of we de resterende verschillen kunnen overbruggen, in de zeer nabije toekomst. Ik wil u geen dagen of een week geven, maar het zal zeker niet veel langer zijn'', zei Powell.

Hij herhaalde dat president Bush zich het recht voorbehoudt Irak aan te vallen zonder goedkeuring van de VN, ook na aanname van een resolutie. De VS mikten aanvankelijk op een stemming bij de VN deze week. Maar de kans neemt toe dat dit wordt uitgesteld tot na de Amerikaanse Congresverkiezingen van 5 november.