Brand eist in Vietnam rond honderd levens

Een brand in een zakencentrum in de grootste stad van Vietnam heeft gisteren aan mogelijk honderd mensen het leven gekost. Ook raakten minstens 120 mensen gewond toen het Saigon International Business Centre door nog onbekende oorzaak in een vuurzee veranderde. Het kostte de brandweer van Ho Chi Minh Stad uren om materiaal bij het gebouw van zes verdiepingen te krijgen.

Voorlopig wordt de oorzaak van de brand, waarbij ook twee Britten omkwamen, gezocht in kortsluiting of een gaslek. ,,Een terroristische aanval is het minst waarschijnlijk'', stelde vice-voorzitter Nguyen Thanh Tai van het stadsbestuur. Terrorisme is evenwel niet volledig uit te sluiten. Volgens een uitgelekt rapport van de CIA staat Vietnam op een landenlijst van terreurorganisatie Al-Qaeda. Daar zouden ,,aanvallen moeten worden gepleegd op Amerikaanse doelen''.

In het gebouw zaten tal van buitenlandse bedrijven waaronder de verzekeraar American International Assurance. Die hield net een training voor ruim honderd agenten, onder wie een van de omgekomen Britten. Ook zou er een bruiloft aan de gang zijn geweest met minstens 120 gasten.