Bomexplosies Soweto gezien als provocatie

De zwarte woonwijk Soweto in Zuid-Afrika is de afgelopen nacht opgeschrikt door een serie explosies. Een vrouw kwam daarbij om het leven. Een man raakte zwaargewond.

De politie onderzoekt aanwijzingen dat het om een aanslag van rechts-extremisten gaat.

De eerste bom ging af kort voor middernacht bij een moskee in Soweto. Een deel van de muur en het interieur werden daarbij vernield. In het tijdsbestek van 45 minuten volgden acht andere explosies op het treinspoor. De politie wist een tiende bom onschadelijk te maken die werd gevonden bij een benzinestation. ,,Als die bom was ontploft, hadden we maximale schade gehad'', zei de verantwoordelijk minister van Veiligheidzaken vanmorgen op een persconferntie. Het treinverkeer van en naar Soweto was vanochtend totaal ontwricht. Zeker 200.000 forenzen moesten op zoek naar alternatief vervoer.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist. ,,U weet dat we rechts-extremistische activiteiten al een tijd onderzoeken'', zei de minister. De politie arresteerde de afgelopen maanden veertien blanke mannen van middelbare leeftijd die serieuze plannen hadden om een staatsgreep te plegen. In een computer van een van de verdachten werd een document gevonden met voorbereidingen van aanslagen op politiebureaus, legerbases en watervoorzieningen. De politie nam een vrachtwagen in beslag die was volgeladen met machinegeweren, kogelvrije vesten en chemische stoffen om explosieven mee te maken. Het plan van de in het apartheidsleger getrainde mannen was om zwarten en kleurlingen uit Zuid-Afrika te verdrijven. Om de meer dan vijf miljoen blanke Zuid-afrikanen achter zich te krijgen, zouden de mannen `zwart' geweld hebben willen uitlokken.

,,Ze willen ons duidelijk provoceren'', zegt Getro Mandla, die vanochtend stond te kijken bij de vernielde moskee. ,,Ze hopen zeker dat we onze machinegweren weer tevoorschijn halen.'' Soweto was tijdens de apartheid het toneel van veel geweld tussen politie en zwarte bevolking.